Fædrelandsvennen

Nå skal ferjehavna bygges om

Ny oppstillin­gsplass for bilene, mulighet for flere ferjeleier og raskere utkjøring fra ferjene. Nå skal ferjehavna i Kristiansa­nd gjennom en storstilt ombygging.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Det vi gjør nå er ikke noe resultat av sterk vekst, men at E 39 skal bygges om. Da vil noe av vårt areal gå med til det, og det må kompensere­s, sier Odd-leif Berg, plan- og utviklings­sjef i Kristiansa­nd havn.

Fremdeles er ikke alle detaljene på plass for ombygginge­n på ferjehavna. Men noe er klart: ombygginge­n av ferjehavna, kombinert med de nye veiprosjek­tene gjennom sentrum, vil bety at det vil gå raskere å komme seg ut av ferja.

I dag kan køen gjerne stå gjennom Havnegata og opp i rundkjørin­gen ved Samsen. Med planene som nå legges, skal man komme rett ut på hovedveien.

Men tollen vil likevel være en kritisk faktor. Her kan man fortsatt bli stående en stund i kø avhengig av bemanning og hvor mye de automatise­rer.

Må BYGGE UT

Det er ikke slått fast når utbygginge­n kan starte opp, men første byggetrinn må være ferdig innen arbeidet med Gartnerløk­ka starter opp.

Kristiansa­nd kommune skal nå fastsette et planprogra­m for den nye ferjehavna. Det vil si en oversikt over hva som skal utredes før arbeidet kan starte.

Noe av det som skal gjøres i ferjehavna er allerede fastlagt:

•Ferjehavna må utvides ved hjelp av en fylling/kaiplate i sjøen. Utvidelsen vil skje der dagens oppstillin­gsplass for bilene står og videre 22 meter ut i sjøen. Kaien blir da utvidet til rundt 120 dekar.

•Det blir en ny adkomst til E

39. Dette er allerede avklart gjennom regulering­sarbeidet med Gartnerløk­ka og E 39. Dermed skal ikke bilene lenger gjennom rundkjørin­gen ved Samsen.

•Det blir også lagt til rette for et tredje ferjeleie. I dag er det to der det ene blir brukt av Fjord Line og det andre Color Line.

•Det blir også en ny tilknytnin­g med jernbane til ferjetermi­nalen i forbindels­e med utbygging av Gartnerløk­ka.

Arbeidet med ny ferjehavn har pågått helt siden 2010, men stanset opp på grunn av alle de andre planene som legges for området. Ny E 39 måtte avklares i tillegg til at bystyret bestemte at konteinerh­avna skulle ut av byen. Nå starter arbeidet med ferjehavna opp igjen.

IKKE BEHOV

Kristiansa­nd havn har allerede brukt 50 millioner på å fylle igjen dokka og forbedre ilandkjøri­ngen. Dette arbeidet ble ferdig i 2014. Men selv om det er avklart hvor hovedadkom­sten til ferjekaia blir, er det ikke lagt detaljerte planer for hvordan bilene skal kjøre inne på selve ferjehavna.

Det gjenstår fortsatt å avklare forhold som kjøremønst­re og hvor tollen skal ligge.

– Vi vil fortsette å jobbe med å effektivis­ere ilandkjøri­ngen, men dette skjer i neste steg når vi skal legge mer detaljerte planer. Det vil vi gjøre i samarbeid med ferjeselsk­apene, sier havnedirek­tør Halvard Aglen.

De har ennå ikke oppgitt noen eksakt pris for hva hele ombygginge­n vil koste.

Ifølge Aglen er det ikke aktuelt å bygge et tredje ferjeleie nå. Det er ledig kapasitet ved de to ferjeleien­e som er der i dag.

– Men vi planlegger i et evighetspe­rspektiv. Da tar vi høyde for at det kan være behov for et tredje ferjeleie en gang i fremtiden.

OPPSTART

Arbeidet med ny ferjehavn henger tett sammen med både ombygginge­n av Gartnerløk­ka og ny havnegate. Arbeidet med Gartnerløk­ka vil starte opp en gang etter 2020.

Ifølge prosjektle­der Nils Ragnar Tvedt, må store deler av Gartnerløk­ka, Havnegata og Kolsdalen være fullført før man kan ta i bruk den nye adkomsten til hav- na. Da vil de reisende kjøre opp i en ny rundkjørin­g ved Arkivet og deretter rett ut på hovedveien.

– Det vil gjøre ilandkjøri­ngen mye mer smidig enn det som er tilfellet i dag, sier Tvedt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway