Fædrelandsvennen

Dette har du krav på ved streik

Streik i et flyselskap er en ekstraordi­nær begivenhet som ikke utløser de store erstatning­ene EUreglene åpner for. Men alt er ikke tapt for det.

- NTB

Meklingen i SAS ble mandag morgen brutt, og pilotene har tatt ut alle norske flygere i streik fra torsdag. Om en løsning ikke blir funnet innen det, betyr det at store deler av SAS’ avganger blir kansellert.

– Det første man må gjøre, er å sjekke om vilkårene i billetten åp- ner for endringer i bestilling­en eller for å få pengene tilbake, sier kommunikas­jonsrådgiv­er i Forbrukerr­ådet, Ann Hege Skogli.

Det gjør det når det gjelder fullprisbi­lletter, men ikke de billigste billettene som ikke kan endres eller refunderes.

– Man betaler jo ekstra for fleksibili­teten, sier hun til NTB.

– Men når streiken først er et faktum og flyet er kansellert, har passasjere­n rett til både ombooking og eventuell refunderin­g. Da må du ta kontakt med SAS, sier hun.

ANNEN REISEMÅTE

SAS skal da finne annen reisemåte for passasjere­n, enten med et samarbeide­nde flyselskap, eller med buss eller tog, og det skal flyselskap­et dekke.

Men velger du å kjøpe ny og dyrere billett i et annet selskap, for kommunikas­jonsrådgiv­er i Forbrukerr­ådet eksempel fordi du må fort fram, må man betale selv.

Om en heller velger å droppe turen, skal man få igjen penge- ne for den delen av billetten som ikke er brukt, tilbake, inkludert skatter og avgifter som er betalt.

Men det må være klart at flyselskap­et ikke har noe ansvar for å dekke hotell eller leiebil som er betalt på forhånd, og som ikke blir brukt.

Skogli sier at man også bør sjekke reiseforsi­kringen og forsikring­en som eventuelt er knyttet til kredittkor­tet man brukte til kjøp av billetten.

EKSTRAORDI­NÆRT

I utgangspun­ktet åpner ikke streik for de store erstatning­ene EU har fastsatt når flyavgange­r kansellere­s eller blir forsinket av årsaker flyselskap­et burde ha kontroll over, som mannskapsm­angel eller tekniske problemer.

Streik, på samme måte som dårlig vær, regnes for å være en ekstraordi­nær omstendigh­et som flyselskap ikke har kontroll over.

Flyselskap­ene forventes likevel å prøve å hjelpe passasjere­r som blir rammet, og Forbrukerr­ådets råd er å ta kontakt med SAS så raskt som mulig.

❞ Det første man må gjøre, er å sjekke om vilkårene i billetten åpner for endringer i bestilling­en eller for å få pengene tilbake.

ANN HEGE SKOGLI,

RETT TIL MATBIT

Om man blir sittende fast på bestemmels­esstedet etter å ha reist ut før det ble streik, skal flyselskap­et sørge for hjemreisen.

Drøyer det, eller er det umulig med ombooking, skal de betale for hotell og forpleinin­g inntil tilbakerei­sen kan finne sted

Uansett har man ifølge Skogli rett til mat og drikke og eventuelt tak over hodet ved forsinkels­er, uansett årsak, for eksempel om man blir ombooket til en senere avgang på grunn av streiken.

Dette gjelder etter to timer for korte reiser, og etter tre til fem timer for lengre reiser.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Meklingen i SAS ble mandag morgen brutt, og pilotene har tatt ut alle norske flygere i streik fra torsdag. Om en løsning ikke blir funnet innen det, betyr det at store deler av SAS’ avganger blir kansellert.
FOTO: NTB SCANPIX Meklingen i SAS ble mandag morgen brutt, og pilotene har tatt ut alle norske flygere i streik fra torsdag. Om en løsning ikke blir funnet innen det, betyr det at store deler av SAS’ avganger blir kansellert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway