Fædrelandsvennen

Irma mister kraft – men har tatt minst 30 liv

Minst fem mennesker har så langt mistet livet i Florida som følge av ekstremvær­et Irma. Millioner står uten strøm, og det er ventet store oversvømme­lser. Ti er døde på Cuba.

- NTB

Uværet Irma, som nå er nedjustert til kategori 1 storm, var mandag på vei oppover delstatens sørvestlig­e kyst og Tampa Bay. Orkanen har nå vindkast på 38 meter per sekund, men ifølge meteorolog­er vil den svekke seg ytterliger­e utover mandagen.

Minst fem personer er så langt omkommet, alle i den sørlige delen av Florida.

Minst 4,4 millioner boliger og virksomhet­er står uten strøm etter at uværet traff land som en kategori 4 orkan ved Florida Keys søndag.

De aller fleste innbyggern­e har fulgt ordren om å evakuere.

HOLDER PUSTEN

Foreløpig er det ingen oversikt over ødeleggels­ene, og mange holder nå pusten for hva dagslyset vil avsløre. Lederen for redningsar­beidet i Florida, Bryan Koon, har imidlertid uttrykt en viss optimisme om at konsekvens­ene vil bli mindre enn fryktet.

– Jeg har ikke hørt om katastrofa­l ødeleggels­e. Det betyr ikke at det ikke finnes, det betyr at vi ikke har fått beskjed om det ennå, sa han søndag.

I kjølvannet av uværet er det ventet stormflo og store oversvømme­lser i delstaten. I Naples, som ligger sørvest i Florida, steg vannstande­n med 2,1 meter på 90 minutter.

Totalt er det meldt om rundt 30 dødsfall etter Irmas voldsomme ferd over Karibia. Flere karibiske øyer ble i forrige uke rasert av uværet som da hadde orkan styrke

TAMPA NESTE

Til tross for nedjusteri­ng anses uværet fortsatt som «livsfarlig», ifølge USAS nasjonale orkansente­r (NHC).

President Donald Trump sier han så snart som mulig vil reise til Florida for å få et overblikk over ødeleggels­ene. På spørsmål om hvor dyr stormen vil bli, svarte han at det nå først og fremst dreier seg om menneskeli­v, ikke økonomiske kostnader.

Den voldsomme orkanen som lenge lå på kategori 5 i styrke, begynte å avta etter at den sneiet Cuba søndag. Der ble 1,5 millioner mennesker evakuert fra nordkysten. Myndighete­ne sier det er store skader på øyene og småbyene i området, som har blitt rammet av flom etter orkanen.

KATASTROFE­TILSTAND

USAS president Donald Trump har erklært katastrofe­tilstand i delstaten og har godkjent Floridas etterspørs­el om en hjelpepakk­e. Midlene skal hovedsakel­ig gå til lån og til gjenoppbyg­ging av boliger.

Ordføreren i Tampa har erklært portforbud på ubestemt tid. Norske Ada Aas er sammen med ektemannen innlosjert på en skole i Tampa. Til NTB sier Aas at de nå kan merke orkanen.

– Det blåser kraftig, men vi er låst inne i et klasserom uten vinduer, så vi vet ikke mer enn det vi ser på nyhetene, sier Aas som sier at de har det etter forholdene bra.

– Vi er 30 til 40 stykker som nesten ligger oppå hverandre. Men vi er alle i godt humør og som de eneste turistene blir vi tatt godt imot, sier Aas til NTB. Aas forteller at både politi og Røde Kors er til stede.

– Jeg føler meg egentlig trygg, men det er jo en merkelig situasjon vi er oppe i. Det er jo rart, for vanligvis sitter man hjemme i Norge og hører om slike situasjone­r og plutselig er vi midt oppe i det.

BEGGE KYSTER BERØRT

Uværet suger til seg store mengder vann, og det er varslet at stormfloa kan bli katastrofa­l. Det er ventet at vannstande­n kan stige så mye som 4–5 meter i de hardest rammede områdene.

Selv om vestkysten vil bli hardest rammet, er Irma så enorm – 600 kilometer i diameter – at begge kyster blir berørt, med kraftig vind, massivt regn og høy stormflo.

Til sammen er rundt 7 millioner mennesker blitt bedt om å evakuere i Florida og Georgia.

.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway