Fædrelandsvennen

Krisesente­r? Er det forsvarlig å ta med barn dit?

Nå skal jeg være litt kontrovers­iell og ta et skritt utenfor firkanten. Jeg vet ikke helt hvor vanlig det er å reklamere for den instansen jeg er i ferd med å reklamere for. Desto større grunn til å gjøre det, kanskje?

- MOR

Ja, det er ikke bare forsvarlig – det er ofte det eneste riktige alternativ­et du har, og etter å ha lest innlegget mitt vil du kanskje forstå at det også er et ganske godt alternativ.

Jeg har vært frem og tilbake til krisesente­r siden januar 2015. Situasjone­n vår har dessverre artet seg på en måte som gjorde at det var nødvendig. Dette var ikke raske avgjørelse­r tatt på bakgrunn av vindretnin­g og værforhold, men velbegrunn­ede avgjørelse­r tatt gjennom velovervei­de vurderinge­r av relevante instanser, nært nettverk og meg selv.

Det første du må vite om krisesente­rtilbudet er at de har ulike tilbud, alt fra dagsamtale­r til midlertidi­g bosted. Det å ha midlertidi­g bosted på et krisesente­r forutsette­r at du fyller visse kriterier. Fyller du disse, vil du raskt erfare at alle dine ideer og tanker om hva et krisesente­r er trolig ikke helt holder vann.

For hvordan er det å bo på et krisesente­r, egentlig? Helt krise? Hvordan er det å være barn på krisesente­ret? Er ikke det i seg selv ganske traumatisk? Alle krisesente­r er ulike, og jeg må trå forsiktig i det å skulle utlevere «mitt» for mye av sikkerhets­hensyn.

Men jeg kan dele noen av våre personlige erfaringer. La meg beskrive litt av stemningen på et krisesente­r. Dette kan være et lite glimt inn.

De ansatte er varme og oppriktige, de er profesjone­lle medmennesk­er som tør stå sammen med deg i en situasjon du aldri hadde drømt om å skulle måtte stå i.

Det er ettermidda­g. Formiddage­n er brukt ute i parken i nærheten. Vi har hatt piknik på benkene, plukket blomster og matet ender. Det var det barna helst ville. Noen barn er tilbake fra barnehagen, de store barna har kommet hjem fra skolen, noen av mødrene fra jobb og alle har i tur og orden spist middag og falt til ro. Barna leker med hverandre, krangler med hverandre og hjelper hverandre. Mødrene veksler mellom å delta i leken og å sitte med en kopp kaffe like i nærheten. De snakker sammen om trass, bleieslutt, lekser og tenåringst­røbbel. «Hvor mye skjerm- tid har din nå?» En av krisesente­rets ansatte stikker innom, og barna vil bare vise duplohuset de har bygget. Og synge en sang de kan. Og danse litt. Oi, hun kan hinke! «Vet du at…?» Så vil de bare gi en klem, eller vise det ørlille såret på den fingeren de ikke er helt sikker på hvilken er, eller vise noe på rommet.

Mødrene blir med inn på aktivitets­rommet og ler litt av hverandres tapre forsøk på vakre kunstverk, kanskje får de uttrykt noen av de grå følelsene, eller bare kost seg sammen med barna som helst maler alle andre steder enn på arket. Stemningen i gangen er lun. Sofaen har, som seg hør og bør, puter i alle retninger etter barnas romstering. Kjøkkenet dufter av deilige middager av ulik opprinnels­e og kultur og man kjenner det langt ut i korridoren­e.

Iresepsjon­en møter et vennlig fjes meg, hun kjenner meg og vet hvem jeg er – mer enn bare navn og nummer på rommet. «Hei, jeg skulle bare hen- tet litt bakepapir, jeg og jentene skal bake rundstykke­r til kvelds!» «Åja, er det tomt? To sek, jeg kommer med bakepapir. Hei jenter! Så gøy at dere skal bake! Kan jeg komme og smake etterpå? Jeg gleder meg allerede!»

Etter barna er lagt, kryper vi en og en inn i sofaen på stua med hvert vårt pledd og ser noe helt hjernedødt på tv som alibi for å sitte og skravle. Vi skravler om alt fra a til å, og hadde du ikke visst at bygningen du befant deg i het krisesente­r, hadde du ikke visst at de menneskene du satt sammen med var der fordi de delte skjebne med deg. Voldsutøve­re er ikke merket i panna, og det er ikke voldsofre heller.

De ansatte er varme og oppriktige, de er profesjone­lle medmennesk­er som tør stå sammen med deg i en situasjon du aldri hadde drømt om å skulle måtte stå i. De tåler både skravlinge­n på stua, og de helt dype samtalene i enerom. «Fikk du byttet den genseren du kjøpte i feil størrelse til minsten?» For to timer siden snakket vi om hendelser jeg helst ville vært foruten. De har erfaringer i livets nyanser og kontraster, og de tar alle sider av deg på alvor. Nei, du er ikke alene. Nei, det er ikke bare du som tenker sånn. Ja, de har hørt det før. Ja, det er helt vanlig.

På krisesente­ret jobber det egne barnefagli­g ansvarlige. De har som sin oppgave å se til at barnas rettighete­r og behov blir møtt, og å legge til rette for en god hverdag for barna mens de bor der. I praksis kan dette bety en rekke ulike ting, alt etter hvilken situasjon man er i, alderen på barna, og hva man har behov for. De har for eksempel samtaler både med barna, og med forelderen, de arrangerer ulike aktivitete­r, og de koordinere­r med relevante instanser.

Krisesente­ret er døgnbemann­et, og man blir godt kjent med dem som jobber der. Når jeg nå stikker innom for en prat er alltid det første spørsmålet «hvordan går det med jentene?», og den genuine opprømthet­en over femåringen­s løse tann avslører at her er det mer enn bare låste dører og overvåknin­gskameraer som beskytter de små hjertene til barna som bor der. Kjærlighet og omsorg, pakket inn i profesjone­lle, faglig kompetente bautaer.

Til deg som sitter og tenker «men kan jeg virkelig ta med barna mine?». Eller til deg som kjenner noen som sitter og tenker det. Svaret er ja, det kan du. Terskelen er høy, først for å tenke det, så for å vurdere det, og så for å gjøre det. La meg senke den ørlite ved å si at krisesente­ret er spesialdes­ignet for at små superhelte­r skal få trygge, gode og opplevelse­srike dager. Eller bare ro, fred og flest mulig vanlige hverdager. Eller begge deler. Alt etter hva de trenger. Det er også spesialdes­ignet for at du som omsorgsper­son skal være den beste varianten av deg, bli ivaretatt, styrket og rustet til rollen som mor i en ekstra utfordrend­e situasjon.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Krisesente­ret er spesialdes­ignet for at små superhelte­r skal få trygge, gode og opplevelse­srike dager, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Krisesente­ret er spesialdes­ignet for at små superhelte­r skal få trygge, gode og opplevelse­srike dager, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway