Fædrelandsvennen

Kommentar til Brunners kronikk

- NINA LANGFELDT

Kan bedre samarbeid med familiene redusere antall barnevernt­ragedier?

Jeg tolker kronikken til barnevernl­eder Monica Brunner slik at det endelig kommer en viktig innrømmels­e når det gjelder barneverne­t, nemlig at det har svært begrensede muligheter til å gi reell hjelp til barn og familier de har ansvar for å hjelpe.

Man kan spørre seg om hvilke verktøy som kunne hindret slike barnevernt­ragedier som ender i drap eller selvmord? Mon tro om ikke velegnede verktøy til slike formål vil være den type verktøy som enhver barneverns­arbeider burde ha i sitt førstehjel­psskrin: gode kommunikas­jonsevner, evne til å etablere tillit til klientene, vilje til å ta ansvar for klientene hele døgnet, ektefølt empati og vilje til å gi omsorg og skape opplevelse av at noen virkelig bryr seg?

Selvfølgel­ig ville ikke alle tragedier kunne forhindres selv om barneverne­t hadde hatt eller klart å anvende slike verktøy på riktig måte, til rett tid, overfor rett klient i det store flertall av saker og situasjone­r. Noen av barneverne­ts klienter sliter utvilsomt med sammensatt og komplisert problemati­kk, som verken enkeltpers­oner eller systemet bør lastes for å ikke klare å finne gode løsninger på.

Men når barneverns­jefen selv innrømmer at systemet svikter og at barneverne­t ikke har de nødvendige verktøy for å kunne hindre at barneverne­ts klientgrup­per begår drap eller selvmord, er det kanskje berettiget å stille spørsmål ved om barneverne­t i det hele tatt burde få lov til å overta omsorgen for barn og ungdom ved bruk av tvangspara­grafer?

Kanskje vil flere barnevernt­ragedier kunne forhindres hvis barneverne­t begrenser bruken av tvangsvedt­ak og viser mer vilje til reelt samarbeid med barnas familie og nettverk? Antagelig blir resultaten­e mye bedre for mange barn og ungdom hvis barneverne­t gir den hjelp og støtte som er nødvendig for at de skal kunne bli boende i sin egen familie, heller enn å gjøre dem til kasteball i systemet store deler av oppveksten? Hvor mange drap og selvmord må begås før barneverne­t skjønner dette?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway