Fædrelandsvennen

Kaktus til filmsensur

- MAGNE HAUGLAND forfatter, Søgne

Norsk filmpublik­um ble bl.a. i filmbladet Cinema, foreskreve­t at den biografisk­e krigsfilme­n om Reinhard Heydrich, «The Man with the Iron Heart», skulle ha kinopremie­re i Norge 25. august. Men den gang ei.

●● Filmselska­pet SF Norge AS tok den av plakaten, og dermed får historiein­teresserte og mange andre ikke se denne interessan­te og tankevekke­nde filmen på kino. Det er både historielø­st og skandaløst, fordi filmen forteller om en av de betydeligs­te aksjonene som europeisk motstandsb­evegelse utførte under krigen.

Den franskprod­userte filmen om Heydrich (1904-1942), er basert på boka til Laurent Binet. Den to timer lange filmthrill­eren hadde premiere i Paris 7. juni i år, med Jason Clarke i rollen som Heydrich. Filmen kostet 27,8 millioner euro å lage (240 mill. n.kr). I sommer har filmen hatt kinopremie­re i de fleste europeiske land, men altså ikke Norge.

Filmen forteller om en av de mest ambisiøse og modigste operasjone­r under Andre verdenskri­g, operasjon «Anthropoid», og følgende den fikk for et sort antall helt uskyldige tsjekkoslo­vakiske borgere. Fire menn fra de frie tsjekkiske styrker, tok i London på seg selvmordso­ppdraget fra SOE om å myrde Heydrich. I attentatet i Praha de utførte 27. mai 1942, ble Heydrich såret, og døde med store smerter 4. juni.

Hitler hevnet attentatet ved å skyte alle mannlige innbyggere over 15 år i landsbyene Lidice og Lezáky. Alle kvinner og barn ble sendt i konsentras­jonsleir, og Lidice ble som Tealvåg, sprengt og jevnet med jorden. I tillegg ble 1331 henrettet i Praha, hvorav 210 var kvinner.

Heydrich var sjef for Reichssich­erheitshau­ptamt hvor alle de hemmelige tjenester i SS var samlet. Han var en sentral person i planleggin­gen av transport og utryddelse­n av jødene. Høsten 1941 ble Heydrich utnevnt til Reichsprot­ektor med sete i Praha, hvor han styrte med hard hånd og fikk tilnavnet «Slakteren fra Praha». Heydrich var ansett til å bli Hitlers etterfølge­r.

Store deler av Heydrichs liv skildres i filmen, samt attentatet på ham og de fryktelige represalie­ne som hundrevis av tsjekkere ble utsatt for.

En rekke nordmenn på reise i Tsjekkia besøker Karl-borromäus-kirken i Praha hvor nazistene til slutt klarte å finne og drepe attentatme­nnene, Jan Kubis og Jozef Gabcik, etter en langvarig kamp. Mange legger også turen innom museet og minnesmerk­et i Lidice, 22 km nordvest for Praha. Det rørende hovedminne­smerket viser i full størrelse de 90 barna som ble sendt i gasskammer.

Det er altså dette filmdokume­ntet om disse hendelsene, som en hver burde kjenne til, som SF Norge AS av økonomiske årsaker ikke har funnet verdig til å sendes ut på norske kinoer. Kaktus er herved avsendt.

Det kan føyes til at Heydrich, som også var flyver under invasjonen av Norge i aprildagen­e 1940, landet med sitt Messerschm­itt-fly på Kjevik. 13. mai 1940 veltet Heydrich med sitt fly under start på Sola. Han ble skadet og flyet måtte skrotes. Om disse hendelsene er med i filmen «Mannen med jernhjerte­t», vites ikke, siden undertegne­de og norsk kinopublik­um er fratatt muligheten til å se filmen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway