Fædrelandsvennen

Protestfes­tivalen kan betale gjeld

Debatter om synd og helvete bidro til at Protestfes­tivalen får betalt noe av gjelda på 300.000 kroner.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Jeg kan ikke huske sist det så bedre ut like etter festivalen. Som regel har vi vært blakke, men det er vi ikke nå, sier festivalsj­ef Svein Inge Olsen i Protestfes­tivalen. Årets arrangemen­t varte fra tirsdag til søndag, og Olsen kan huske langt verre tider gjennom festivalen­s 17-årige historie:

– Fram til torsdag formiddag så det ut til å bli den beste festivalen på ti år, men så kom det veldig mye mindre folk på kveldene torsdag, fredag og lørdag. Det mener jeg henger sammen med at dere i Fædrelands­vennen ikke skrev om festivalen etter den første dagen, sier Olsen.

KRISTNE TEMA

Tross manglende pressedekn­ing kunne festivalsj­efen likevel glede seg over fulle hus søndag under debattene om henholdsvi­s synd og helvete i Frikirken og Misjonshus­et.

«Har Gud allerede bestemt hvem som kommer til himmelen og til helvete?» og «Helvete heller! Har kirken avlyst helvetet» var tema i Frikirken. I Misjonshus­et var emnene «Synd for ateister» og «Hvorfor snakker ikke kristne lenger om synd?»

Kristne tema har lenge vært en sikker vinner for Protestfes­tivalen.

De første to dagene av festivalen kom det også godt med folk – på utdelingen av Erik Byes minnepris til Jon Michelet på Hotel Ernst tirsdag og dessuten svært mange på onsdagens debatter.

TENK NEGATIVT

– Vi ble helt tatt på senga og måt- te få tak i flere stoler da det kom så mange for å høre Ida Hallgren snakke om viktighete­n av å tenke negativt, sier Olsen.

Men siden gikk det altså verre: Oppmøtet til Poesifest med blant andre Jan Erik Vold på fredag var slett ikke bra, og det kom heller ikke så mange til lørdagens hippiefest som ble avsluttet av Finn Kalvik.

VET JO ALDRI

– Men det har som regel sett mye verre ut enn dette etter festivalen. Det er første gang jeg kan huske at vi ikke har vært blakke, sier Olsen.

– Da må det jo ha gått rekordbra?

– Nei, vi vet jo aldri hva som nå kommer av utgifter og krav. Du må huske at du snakker med en hypokonder. Men helt ille er det altså ikke, sier Olsen.

KAN BETALE NED

Jan Oddvar Skisland tiltrådte i vår som ny styreleder i Protestfes­tivalen etter at det gamle styret gikk av. Han sier dette:

– Det har vært sterkt variabelt frammøte, fra veldig bra til veldig dårlig. Jeg har ikke oversikt ennå, men tror det kan ha vært innom mellom 1000 og 2000 mennesker i løpet av uka. Vi har gått i pluss, men vi må huske på at vi gikk inn i året med 300.000 i gammel gjeld. Denne kan vi få betalt ned en del av nå, sier styreleder­en.

FRIVILLIGE

Totalbudsj­ettet har vært på 1.250.000 kroner. 300.000 av disse kronene kommer fra statsbud- sjettet, og 190.000 kroner fra Kristiansa­nd kommune.

– Staben av frivillige har fungert veldig bra i år, sier Skisland.

Årets utgave av Protestfes­tivalen har gått på sparebluss sammenlign­et med tidligere år, blant annet ved reduksjon av reiseutgif­ter for tilreisend­e deltagere. Nå er styreleder­en på jakt etter ytterliger­e innstrammi­ng.

– Vi må se på hva som trekker folk og hva som absolutt ikke trekker folk, samtidig som vi må prøve å fortsette å ha tema som ikke er diskutert alle andre steder. Tirsdag skal vi ha et evaluering­smøte, sier Skisland.

 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Styreleder Jan Oddvar Skisland under Protestfes­tivalens godt besøkte åpningsarr­angement på Hotel Ernst tirsdag. F.v. Ulrika Backas, Svein Inge Olsen og Cynthia Trydal under presentasj­onen av årets program for Protestfes­tivalen.
FOTO: KRISTIAN HOLE FOTO: KRISTIAN HOLE Styreleder Jan Oddvar Skisland under Protestfes­tivalens godt besøkte åpningsarr­angement på Hotel Ernst tirsdag. F.v. Ulrika Backas, Svein Inge Olsen og Cynthia Trydal under presentasj­onen av årets program for Protestfes­tivalen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway