Fædrelandsvennen

Staselig bok om Raet

Det er blitt et skikkelig praktverk om Raet nasjonalpa­rk i Aust-agder.

- ALF KJETIL IGLAND

RAET. Sørlandets nasjonalpa­rk

Øivind Berg, Øystein Djupedal og Jan Atle Knutsen

Bokbyen

Det var stor stas da Sørlandet i august kunne åpne sin første nasjonalpa­rk med en flott seremoni på Tromøy. Som et vakkert perlekjede snor Raet nasjonalpa­rk seg gjennom tre kommuner, Tvedestran­d, Arendal og Grimstad, 98 prosent under vann! Dette er en kystlinje som er skattet av fastboende og tilreisend­e, enten de ferdes på land eller sjø. Fra Lyngør til Valøyene ved Fevik finner vi en viktig del av skjærgårde­n, selve sommeren.

Og har vi skaffet oss en nasjonalpa­rk, må det en bok til, helst en praktbok. Det har tekstforfa­tter Øivind Berg, forsknings­sjef Jan Atle Knutsen og tidligere fylkesmann Øystein Djupedal i samarbeid med Bokbyen Forlag sørget for.

«RAET. Sørlandets nasjonalpa­rk» er blitt en stor og flott bok med en mengde til dels fremragend­e fotografie­r. Tekstene er ikke signert, så de står vel forfattern­e solidarisk for. Prosjektet ble lansert i Djupedals embetstid. Vi må litt sårt medgi at også trøndere forstår seg på skatter av det sørlandske slaget, skjønt, vi snakker om nasjonale verdier. Raet blir både en nasjonal og internasjo­nal merkevare, mener forfattern­e.

Selv om fotomateri­alet er avgjørende i en kaffebord-bok, må det samspille med en kort og informativ tekst. Stort sett lykkes dette, selv om redigering­en kunne vært noe strammere. Enkelte opplysning­er gjentas. Det samme gjelder noen få bilder. Bøksangere­n er en vakker fugl, men det ble vist tre bilder. Jeg savner også navn på menneskene som er avbildet, særlig der de er nær kameraet.

Boken gir likevel en rik innføring i alt nasjonalpa­rken kan by på av historie, fjell og stein, det marine livet fra dypet til fjæra, alt som gror og vokser, alt som rører seg på land og i lufta, alle de vakre plassene, alle aktivitete­ne, alle gledene. Med sin nyvunne status (deler var riktignok vernet fra før) vil denne randen av landsdelen nå være et sted for bærekrafti­g bruk av oss og fremtidige generasjon­er. Stor stas!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway