Fædrelandsvennen

En fryd å lese

- VALERIE KUBENS

ESSAYS

«Verda er ein skandale – Ei bok om livet på landet»

Agnes Ravatn Samlaget

Å lese tekster skrevet av Agnes Ravatn er en fest man håper aldri går over, men denne nytelsen er dessverre kort ettersom boka bare er på 94 sider.

Det som kjennetegn­er tekstene til Ravtan er setninger tungt ladet med poetisk mening, skrelt til beinet som lyrikk, både når hun skriver prosa, og som her, essay.

Dessuten er de bredfulle av en livs- visdom det er forunderli­g at en tredveårin­g besitter. Her er dyp psykologi, filosofi og en stor porsjon selvironi.

Høstens lille bok fra Ravatn er en essaysamli­ng med tekster som tidligere har stått på trykk i avisa Dag og Tid. De blir ikke mindre lesverdige av den grunn.

De er en form for virkelighe­tslitterat­ur, men ikke av den typen som brutalt utnytter og utleverer andre. Snarere tvert imot, samboeren omtales kun som H og er for statist å regne, og den bitte lille sønnen heter J.

Men den som virkelig utmeisles og finmales i boka er forfattere­n Einar Økland. Jeg vil tro han er innforståt­t med omtalen, og det gjøres med ømhet og omsorg.

Essayene henger sammen som en historie, og er skrevet i jeg-form. Agnes Ravatn skriver om seg selv og familien som drar ut på landet i samboerens pappapermi­sjon med tanke på å oppleve noe eksotisk og annerledes før de vender tilbake til det turbulente, urbane livet i Oslo.

De leier ut leilighete­n og forlater «sivilisasj­onen» for å havne i ei bygd der det nesten alltid regner og ironien er omgangston­e. Vin har de, men ellers mangler de alt urbanitete­n kan by på, inkludert bredbånd.

Naboene viser seg å være Einar Økland og kona, også hun får rollen som statist. Han derimot, skildres av den nesegrust beundrende Agnes som et oppkomme av livsvisdom. Store deler av boka skildrer samværet med Økland, hvordan han fisker, spisser blyanter og lager mat. Og rådene han gir den unge novisen. Boka blir nærmest et forfatterp­ortrett av ham.

Men den er også en skildring av et eksistensi­elt verdiskift­e, formidlet med sjarm og varme.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway