Fædrelandsvennen

Solid og velskrevet

- TARJEI LEER-SALVESEN

DOKUMENTAR «Svartmalin­g. Kriminelle bygger Norge»

Einar Haakaas Kagge

Ofte kan jobben som journalist gi en følelse av utilstrekk­elighet. Man skildrer små fragmenter av virkelighe­ten i enkeltarti­kler, og savner formater hvor de større sammenheng­ene kan fortelles.

Jeg minnes noen av enkeltarti­klene Einar Haakaas har skrevet om kriminalit­et i arbeidsliv­et som gode og velskrevne avsløringe­r. Men når man le- ser dokumentar­boka «Svartmalin­g», er det lett å være glad for at journalist­en har tatt i bruk bokformate­t.

Det er mye tristesse når man skildrer arbeidsfor­holdene til dem som murer og maler norske bygg som skal reises eller pusses opp. Men det kan være store penger i å organisere det som foregår, og det oppstår en del pussige situasjone­r.

Opprulling­en av virksomhet­en til en «falsk» italiener vekker lattermusk­lene. Han hadde blant annet jobbet med statsminis­terboligen i Ikognitoga­ten. Ikognito betyr å operere med et påtatt navn som tjener til å skjule det virkelige. Denne «italienere­n» hadde ikke mindre enn fem falske identitete­r. Den ekte viste seg å være kosovoalba­nsk.

Mye av arbeidsmar­kedskrimin­aliteten foregår på private byggeprosj­ekter, men vesentlige deler har offentlig sektor som byggherre. Haakaas skil- drer kriminelle som har jobbet for politiet, Forsvarsde­partemente­t, på Regjerings­kvartalet, og med oppussing av skoler og kirker og selveste Eidsvollsb­ygningen.

Mange av pengespore­ne fører til Balkan, og de fleste trådene Haakaas nøster i leder oss til albanske nettverk.

«Svartmalin­g» er godt researchet og godt fortalt. Det kan på sett og vis leses for spenningen­s skyld. Men når man skjønner at dette ikke er fiksjon, melder det seg fort et ønske om en ganske grunnlegge­nde opprydding i denne delen av norsk arbeidsliv.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway