Fædrelandsvennen

Salmisten om forankring

- MARGUNN SERIGSTAD DAHLE, Førstelekt­or, NLA Mediehøgsk­olen Gimlekolle­n

«Bibelen er det kjæreste jeg eier!» Jeg glemmer aldri gleden og lettelsen i stemmen hennes da vi fant Bibelen igjen etter en tids leting. Der og da på en studietur utfordret studenten læreren sin – uten å vite det. Hva med meg og Bøkenes bok?

«Salig er den som har sin glede i Herrens lov og grunner på hans lov dag og natt» heter det i Salme 1, som i dobbel forstand er selve inngangspo­rten til Jesu sangbok. Jesus levde hverdagen med de sterke tekstene fra Salmenes bok. Ja, med hele «Herrens lov» - som her står for Guds ord, som ramme for livet. Han dvelte så sterkt i Ordet at det spontant var til hjelp i møte med enhver utfordring. Bare tenk på da han ble fristet av djevelen, og møtte hver fristelse med sitat fra 5. Mosebok. Jesus grunnet på Ordet og hadde sin glede i Guds gode vilje, midt i smerte og savn.

Salme 1 oppfordrer oss til det samme! Til å reflektere over hvilke konsekvens­er Guds Ord har for hverdagen vår, og til å fryde oss over hans gode vilje med vårt liv.

Den unge studenten hadde oppdaget at hemmelighe­ten til et liv i frihet og åndelig vekst ligger i å være bundet til Ordet og forankret i kilden. Da er vi «… lik et tre, plantet ved rennende vann.» Samtiden byr på så mange kilder, men bare hos Skaperen selv finner vi det levende vannet – som skaper liv og vekst.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway