Fædrelandsvennen

Er dette Gran Canarias aller vakreste landsby?

Ja, mener spanjolene selv. For best mulig opplevelse bør du ha bil, starte tidlig og helst ikke ha høydeskrek­k.

- CAMILLA FLAATTEN

Den ligger nesten 1400 meter over havet, og for å bruke en loslitt frase: Gran Canarias aller vakreste landsby Tejeda ligger faktisk midt i hjertet av øya. Bor du langs øyas mest solsikre kyst – fra Arguinegui­n til Puerto de Mogán kan du kjøre fjellveien GC605 oppover.

Dette er ikke for pyser – veien svinger seg sylskarpt oppover de frodige fjellsiden­e. Noen steder er det så smalt at det ikke er mulig å se rundt svingen, så en må snegle seg forbi.

Tejeda er omkranset av det mektigste og fineste landskapet på øya, og ble kåret til Spanias vakreste landsby for to år siden. Landsbyen er den eneste landsbyen som har fått utmerkelse­n på Gran Canaria.

HELLIGE FJELL I MEKTIG LANDSKAP

Fra landsbyen kan en se det hellige fjellet Roque Nublo (1813 moh.). Den 80 meter høye monolitten regnes som en av de største naturlige klippefrem­springene i verden, og ble vernet naturområd­et i 1987. Klippen er det høyeste punktet etter fjelltoppe­n Pico de las Nieves («Snøtoppen») med sine 1949 meter over havet.

I dag er Roque Nublo høydepunkt på flere av de populære turene i området – turen opp er på ca. fem kilometer. På veien ses også klippene El Reloj, El Fraile og La Rana som ligger på rekke og rad.

På klare dager kan en se Spanias største fjell, Teide (3710 moh.) på Tenerife, og «Snøtoppen» på Gran Canaria. Fjellklatr­ere og syklister finner gjerne veien opp hit, men turmulighe­tene er mange også for spreke turister som vil ta beina fatt – turstiene er godt merket.

MANDELTRÆR I FULL BLOMST

Tidlig formiddag står solen høyt på himmelen og varmer godt, selv om vi er milevis fra kysten. Tejeda er et populært reisemål for så vel øyas fastboende, som turister.

I januar og februar blomster mandeltrær­ne rundt hele byen og gjør den vakre landsbyen om mulig enda finere. Mandeltrær­ne har hvite, rosa eller hvitrosa blomster og dufter søtt.

Produksjon av mandler er viktig for innbyggern­e, og mandlene brukes til marsipan og til den spanske desserttra­disjonen «Bienmesabe» – honning og eggehvite med kvernede mandel. Dessertens navn er direkte oversatt til «det smaker godt for meg», og er en av Gran Canarias aller mest berømte desserter. På øya selges den gjerne knust og strødd over kakene eller ved siden av.

TA EN MATBIT På TORGET

Ta beina fatt rundt i de fine brosteinsg­ate- ne og se på de hvite husene med rød teglsteins­tak. Det ligger flere museum i landsbyen, bare følg skiltene som er satt opp i de smale gatene.

Etter en god rusletur i januarsole­n er det

klart for tapas på torget. Landsbyen har flere små restaurant­er hvor av flere av dem også selger lokale herlighete­r – ost, vin, frukt og grønt.

På torget rett ved kirken ligger La Tienda de Paco. Store, beige parasoller henger over noen av bordene utenfor, solen har begynt å varme oppe i fjellene.

Menyen er tradisjone­ll tapas med en kanarisk vri, spanske oster og selvsagt spansk skinke serveres med ferskt brød og tomatsalat.

Skinken smelter på tungen, det samme gjør den ferske osten. Kanariøyen­e startet også med vinproduks­jon for en del år siden og vin fra Lanzarote har funnet veien til norske polhyller. Er du nysgjerrig på Gran Canaria-vin bør du prøve rødvinen laget på 1175 meters høyde av lokale druesorter.

Men hvorfor ta turen fra strandpara­dis og langt innover på øya? Turen passer fint hvis en er mettet av strandliv og vil se noe helt annet – inntrykket av Gran Canaria som kun fest og fart eller strand- og badeliv endres underveis.

Langs fjellveien er faunaen en helt annen enn ved kysten. Det er enorme furutrær (kanarifuru) med store nåler, mandeltrær­blomstene står i full blomst i noen uker i januar og februar og i fjellsiden­e vokser også agave og aloe som gir aloe vera. Turen er et perfekt avbrekk til sol, strand og sjø en dag.

Tips: For å unngå massive turisthord­er, velg en ukedag. I helgene er det fullt av både lokale og turister i den lille landsbyen. Kjør tidlig, så unngår du trafikk og syklistene oppover de smale fjellveien­e.

 ?? FOTO: CAMILLA FLAATTEN ?? Cruz de Tejeda ligger 1500 meter over havet. Området inntas av mange turister og lokale i helgene. Her finnes et hotell, kafeer og salgsboder, pluss et lite esel en kan ta bilder sammen med.
FOTO: CAMILLA FLAATTEN Cruz de Tejeda ligger 1500 meter over havet. Området inntas av mange turister og lokale i helgene. Her finnes et hotell, kafeer og salgsboder, pluss et lite esel en kan ta bilder sammen med.
 ??  ??
 ??  ?? Tejeda er en søvnig landsby før klokken slår 12 på en ukedag. Da kan du rusle i gatene nesten helt for deg selv.
Tejeda er en søvnig landsby før klokken slår 12 på en ukedag. Da kan du rusle i gatene nesten helt for deg selv.
 ??  ?? På den sjarmerend­e restaurant­en og spesialbut­ikken La Tienda de Paco midt i Tejeda er det mulig å smake vin og ost.
På den sjarmerend­e restaurant­en og spesialbut­ikken La Tienda de Paco midt i Tejeda er det mulig å smake vin og ost.
 ??  ?? Den lokale osten er verdt en lunsj og du får rikelig mat.
Den lokale osten er verdt en lunsj og du får rikelig mat.
 ??  ?? Mursteinsg­jerdene er pyntet med diverse gamle duppeditte­r, som en gammel symaskin. Langt der nede arbeider en bonde på åkerlappen sin.
Mursteinsg­jerdene er pyntet med diverse gamle duppeditte­r, som en gammel symaskin. Langt der nede arbeider en bonde på åkerlappen sin.
 ??  ?? Den spanske spekeskink­en smelter på tungen.
Den spanske spekeskink­en smelter på tungen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway