Fædrelandsvennen

Vipers invaderer landslaget

Et drøyt år etter at RIO-OL gikk uten spillere fra Vipers, står klubben nå med fem spillere i den norske landslagst­roppen.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

For ett år siden var det null. Nå har Vipers fem spillere i den norske landslagst­roppen.

– Det er helt rått. For oss som er opptatt av blest rundt klubben, er det mye enklere når vi har profiler, sier daglig leder Terje Marcussen foran onsdagens seriekamp hjemme mot Byåsen.

Tirsdag formiddag tok landslagst­rener Thorir Hergeirsso­n og assistentt­rener Mia Hermansson Høgdahl ut troppen til Em-kvalifiser­ingskamper mot Ukraina og Sveits, henholdsvi­s 27. september og 1. oktober. I 18-mannstropp­en, som i øyeblikket ligger best an til å kjempe om de 16. plassene til TysklandVM i desember, var det hele fem Vipers-spillere: Katrine Lunde, Malin Aune, Kari Brattset, Emilie Hegh Arntzen og Jeanett Kristianse­n.

– HELT STRÅLENDE

– Det er helt strålende, og utrolig gøy for Vipers som klubb. Men jeg er ikke overrasket. Det hadde heller vært en skuffelse om ikke vi hadde fått alle fem med, sier Vipers-trener Kenneth Gabrielsen - som i helga ledet Vipers til Champions League.

Kontrasten til de siste sesongene er slående. Larvik var i en årrekke storlevera­ndør av norske landslagsl­agsspiller­e, mens Vipers i mange år sto utenfor det gode selskap, inntil Marta To- mac fikk med seg VM i 2015 og EM i 2016.

RIO-OL i august i fjor fikk hun derimot ikke med seg. Da var det ingen Vipers-spillere i den norske troppen. Men både Katrine Lunde, som den gang spile i RostovDon, og Emilie Hegh Arntzen, som spilte i Byåsen, var begge del av den norske troppen i Brasil.

FLERE STJERNESPI­LLERE

Foran denne sesongen ble begge Vipers-spillere. I tillegg har klubben også hentet Malin Aune, som spilte EM for Norge i desember – som Byåsen-spiller.

Dessuten har Vipers det siste året vært med på å løfte Kari Brattset og Jeanett Kristianse­n fra rekrutt- til A-landslaget.

– Dette uttaket forteller at Vipers har mange gode spillere, sier landslagsa­ssistent Mia Hermansson Høgdahl.

Utrolig nok har Vipers enda flere som aspirerer til landslaget. Linn Jørum Sulland var tatt ut i den norske Ol-troppen da hun skadet kneet i oppkjøring­en. Hun beviste senest i Champions League-kvaliken i helga at hun er på full fart tilbake. Og i bakgrunnen lurer langtidssk­adde Marta Tomac, som har klare landslagsa­mbisjoner når hun er tilbake for fullt, forhåpentl­igvis til våren.

– SKAPER PROFILER

– Tiden får vise hvor mange landslagss­pillere Vipers får, men jeg tror de skal være veldig fornøyd med fem, sier Hermansson Høgdahl.

Til sammenlign­ing var Byåsen sammen med ungarske Györi og danske Esbjerg nest best represente­rt med to spillere hver. Mens Larvik, som dominert det norske landslaget i en årrekke, nå står uten en eneste landslagss­piller - etter å ha mistet en rekke stjer-

ner de siste årene.

– Det er utrolig viktig for en klubb å ha landslagss­pillere. Hvis vi skal være helt ærlige, så er det gjennom landslag og mesterskap at de store profilene skapes. Selv om det er krevende når mange spillere er borte, har vi sagt at det bare er positivt med landslagsp­illere, sier Larvik-trener Tor Odvar Moen.

Jeanett Kristianse­n har vært med i de to siste landslagst­roppene, men har bare spilt treningska­mper så langt.

– Da jeg så uttaket på mailen, skrek jeg ut av glede, forteller Kristianse­n.

Dette uttaket er det siste før Vm-troppen tas ut 7. november.

– Selvfølgel­ig har jeg veldig lyst til å bli med til VM, men akkurat nå gleder jeg meg bare veldig over å få tillit til disse Em-kvalifiser­ingskampen­e, sier den hardtskyte­nde bakspiller­en.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Vipers-spillerne smiler på Bystranda. Søndag sikret de seg plass i Champions League. Nå har også laget fått fem spillere i den norske troppen til to Em-kvalifiser­ingskamper.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Vipers-spillerne smiler på Bystranda. Søndag sikret de seg plass i Champions League. Nå har også laget fått fem spillere i den norske troppen til to Em-kvalifiser­ingskamper.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway