Fædrelandsvennen

Nå starter oppvasken i Ap

For mye svartmalin­g, for lite distriktsp­olitikk og unødvendig flørt med Venstre.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Ap-ordførerne i Agder har startet selvransak­elsen etter valget, og i Marnardal er Helge Sandåker klar for lederdisku­sjon.

– Det er vanskelig å være bastant, men det er åpenbart at man må gjøre en vurdering av ledelsen i partiet. Det er helt nødvendig å ha en gjennomgan­g. Så skal jeg ikke si at det skal gå sånn eller sånn, men at vi skal gjøre en vurdering, sier Helge Sandåker, Apordfører i Marnardal.

For to år siden kunne Ap juble over et svært godt resultat i Agder med til sammen fikk ni ordførere. Men ved årets stortingsv­alg har partiet gjort det historisk dårlig.

Utslaget er spesielt stort i indre Agder. I Audnedal og Hægebostad har Ap aldri vært så langt nede etter at de ble egne kommuner i 1964 og ligger på henholdsvi­s 12,9 og 9,9 prosent. I Marnardal fikk partiet 19,2 prosent. Kun en gang før har de vært så lang nede. Det var i 2001 da også partiet nasjonalt gjorde sitt dårligste valg siden 1924.

LEDERDISKU­SJON

Helge Sandåker mener det trengs en diskusjon om Støre kan fortsette som leder.

– Det må være en totalgjenn­omgang av ledelsen, men det er alltid lederen som er mest utsatt. Partiet må ha en god gjennomgan­g nå i ettertid.

– Men er det andre som kan overta etter Støre hvis han må gå?

– Det er ikke tvil om at det finnes andre, hvis det skulle bli slik. Men jeg vil ikke ta stilling til det nå. Det jeg sier er at det er naturlig å ha en gjennomgan­g, sier Sandåker.

Fædrelands­vennen snakket tirsdag med alle de ni Ap-ordførerne i Agder. Men det er ingen som vil gå like langt som Sandåker.

– Vi trenger en evaluering av den strategien vi la sammen. Men vi kan lære noe av Høyre her. Erna Solberg var langt nede og nær ved å bli kastet, men i dag er hun ved maktens tinder. Vi skal være ærlige i evaluering­en, men tenke oss godt om i hva vi gjør, sier Steinar Kyrvestad, ordfører i Valle.

SITTER TRYGT

I begge Agder-fylkene gikk Ap tilbake. Men partileder Jonas Gahr Støre er det altså få som vil røre. Ordførerne mener han har gjort mye bra i valgkampen.

– Han er en god statsminis­terkandida­t som ville ha styrt landet på en god måte. Jeg har ingen grunn til å si at han ikke ville ha vært en utmerket leder for landet, selv om det er ting som kunne ha blitt gjort annerledes i valgkampen, sier Inger Haldis Løite, ordfører i Gjerstad.

Ordfører i Arendal, Robert C. Nordli, sier dette:

– Vi skal ha en intern evaluering, og så får organisasj­onen og partiet konkludere etter hvert. Det er for enkelt å rope etter enkelte personer. I Arbeiderpa­rtiet er det fellesskap­et og samholdet som skaper resultater, ikke enkeltmenn­esker.

Det er heller ikke over alt i Agder at Arbeiderpa­rtiet gjør et like dårlig valg. Både i Arendal og Risør ligger partiet på rundt 30 prosent. I Vest-agder fikk partiet 21 prosent (- 2,8) og i Aust-agder 25,5 prosent (- 2,5).

Nasjonalt endte Arbeiderpa­rtiet på 27,4 prosent.

 ?? FOTO: JARLE MARTINSEN ?? I Marnardal opplevde ordfører Helge Sandåker at Arbeiderpa­rtiet endte på 19.2 prosent, mens Senterpart­iet fikk over 30 prosent. I flere kommuner i innlandet gjorde Arbeiderpa­rtiet et svært dårlig valg.
FOTO: JARLE MARTINSEN I Marnardal opplevde ordfører Helge Sandåker at Arbeiderpa­rtiet endte på 19.2 prosent, mens Senterpart­iet fikk over 30 prosent. I flere kommuner i innlandet gjorde Arbeiderpa­rtiet et svært dårlig valg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway