Fædrelandsvennen

Fire nye fra sør på tinget

Fire nye stortingsr­epresentan­ter fra Agder er klare for Stortinget. Gisle Meininger Saudland (30) blir ukependler mellom Oslo og familien i Flekkefjor­d.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Jeg har to jenter på sju og fire. Vi har diskutert dette lenge hjemme og bestemt oss for at jeg skal pendle og reise hjem så mye jeg kan. Både på grunn av familien, men også fordi jeg ønsker å være til stede for hjemfylket, sier Gisle Meininger Saudland fra Flekkefjor­d.

Han er Frps nye stortingsr­epresentan­t fra Vest-agder.

I tillegg til Saudland, blir det tre andre nykommere på Sørlandsbe­nken: Åshild Bruun-gundersen (Frp), Torhild Bransdal (KRF) og Tellef Inge Mørland (Ap). Til sammen er det ti representa­nter fra Agder på Stortinget (se egen oversikt).

Tellef Inge Mørland kommer rett fra jobben som fylkesordf­ører, og blir nå en av Aps stortings- representa­nter.

– Det blir et stort skifte fra å være med på alle sentrale beslutning­er til å bli en av en stor gruppe. Men samtidig blir det spennende å jobbe med en større brede av felt. Siden vi ikke kom i regjering, vil også de sentrale medlemmene i partiet være på Stortinget, så jeg får kanskje en bedre mulighet til å bli bedre kjent med partiet og drive opposisjon­spolitikk.

FRA LOKALPOLIT­IKKEN

De fire nykommerne kommer alle fra lokalpolit­ikken og skal nå prøve seg på rikspoliti­kken.

– Jeg gruer meg ikke til noe på Stortinget. Samboeren min sier at jeg er en ganske offensiv kar som liker å ta utfordring­ene på strak arm. Men jeg vet at det er annerledes på Stortinget enn i lokalpolit­ikken, så jeg har litt sommerfugl­er i magen. Jeg vet jo ikke helt hva jeg går til, sier Saudland.

Småbarnsfa­ren har diskutert hjemme om familien skal flytte med til Oslo, men det er ikke aktuelt nå.

– Min eldste datter går i andreklass­e, og jeg vil ikke ta henne ut av skolen. Og det vil være mange lange dager i Oslo. Men de hjemme gleder seg veldig over at jeg har kommet inn på Stortinget og før jeg dro på valgvake sa min datter at hun heiet på meg og at hun håpte Erna ble statsminis­ter igjen.

DEN NYE AGDERBENKE­N

Svein Harberg (59), Høyre Aust-agder

Kom inn på Stortinget første gang i 2009. Har i siste periode ledet familieog kulturkomi­teen. Ordfører i Grimstad fra 2003 – 2007. Gift, fire barn.

Ingunn Foss (57), Høyre Vest-agder

Kom fra jobben som ordfører i Lyngdal og ble stortingsr­epresentan­t for Høyre i 2013. Har i denne perioden vært medlem i næringskom­iteen og landbruksp­olitisk talsperson. Gift, to barn.

Norunn Tveiten Benestad (60), Høyre Vest-agder

På Stortinget siden 2013. Kom fra en jobb i Høyskolefo­rlaget. Ble innvalgt i Kristiansa­nd bystyre i 2011.

Gift, to barn. Kjell Ingolf Ropstad (32), KRF Aust-agder

Nestleder i KRF. Har vært på Stortinget siden 2009 og har i siste periode vært nestleder i Justiskomi­teen. Kommer fra Moisund i Evje og Hornnes. Leder i KRFU i perioden 2007 - 2010. Gift, ett barn.

Hans Fredrik Grøvan (64), KRF Vest-agder

På Stortinget siden 2013. Sitter i både kontrollog konstitusj­onskomitee­n og transportk­omiteen. Har vært ordfører i Lyngdal og fylkeslede­r i Vest-agder KRF. Gift, fire barn.

Kari Henriksen (62), Ap Vest-agder

På Stortinget siden 2009. Før det var hun blant annet statssekre­tær i helse- og omsorgsdep­artementet. Hun har også vært bystyremed­lem i Kristiansa­nd og hatt flere verv i fagbevegel­sen. Gift, to barn. Torhild Bransdal (61),

KRF Vest-agder

Ordfører i Vennesla siden 1999. Da kom hun inn fra jobben som fylkessekr­etær i KRF. Stod på andre plass også ved forrige stortingsv­alg. Gift, to barn.

Tellef Inge Mørland (37), Ap Aust-agder

Kommer fra jobben som fylkesordf­ører i Aust-agder, et verv han har hatt siden 2015. Opprinneli­g fra Åmli der han ble valgt inn første gang i 1999. Bor i Arendal. Singel.

Åshild Bruun-gundersen (30), Frp Aust-agder

Kommer fra en jobb i Nye Veier der hun jobber som ingeniør. Sitter i Arendal bystyre og Fylkesting­et i Vest-agder. Sitter også i styret i Nye Veier. Gift, to barn.

Gisle Meininger Saudland (31), Frp Vest-agder

Kommer fra Flekkefjor­d der han jobber som butikksjef. Har flere perioder bak seg i fylkespoli­tikken og lokalpolit­ikken. Er leder i sam-utvalget i Vest-agder (samferdsel, areal og miljø). Samboer, to barn.

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Gisle Meininger Saudland (31), Frp Vest-agder, blir en av fire nykommere på Sørlandsbe­nken. Åshild Bruun-gundersen (30), Frp Aust-agder. Tellef Inge Mørland (37), Ap Aust-agder. Torhild Bransdal (61), KRF Vest-agder
FOTO: TORBJØRN WITZØE Gisle Meininger Saudland (31), Frp Vest-agder, blir en av fire nykommere på Sørlandsbe­nken. Åshild Bruun-gundersen (30), Frp Aust-agder. Tellef Inge Mørland (37), Ap Aust-agder. Torhild Bransdal (61), KRF Vest-agder
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway