Fædrelandsvennen

En slags revolusjon

- Songdalen

Det har skjedd en slags revolusjon i Norge. Det går ikke på de økonomiske maktforhol­dene, heller ikke på mektige politiske maktkonsen­trasjoner. Det går på noe annet.

●● Kristendom­mens herredømme er markant svekket og er i ferd med å bli erstattet av en ny religion: liberalism­e. Kirken selv synes å tre inn i en overgang mellom kristendom og det neste. Liberalism­e har det i og for seg vært lenge. Det har gått ut på frihet for individet på den ene eller andre måten. Det kan være ytringsfri­het. Det kan være frihet til å drive forretning uten statlig innblandin­g. Svært problemati­sk. Men vi har jo alltid vært vant med tendensen.

Nå opphøyes liberalism­en altså til en religion med krav på overherred­ømme. Individets suverene rett til å bestemme forstyrres av tanken på en overordnet Gud. Normer og tradisjone­r står i veien for den frie utvikling. Det blir til en trussel mot forestilli­ngen om at mennesket er totalt fritt og skal ikke tåle andre begrensnin­ger enn de som går på andres frihet. Derfor rammer denne revolusjon­en familien som institusjo­n. Kjernefami­lien med mor, far og barn skal ikke lenger være noe grunnstein for samfunnet.

Slike revolusjon­er fant sted tidligere. Etter oktoberevo­lusjonen ble familiefie­ndtlige tendenser dyrket. De ble korrigert da en forstod at det ikke kunne fortset-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway