Fædrelandsvennen

Salmisten om skaperverk­et

- MARGUNN SERIGSTAD DAHLE, Førstelekt­or, NLA Mediehøgsk­olen Gimlekolle­n

«Åh for en soloppgang!» Kanskje var du så heldig at du kunne si det i dag tidlig? Uansett: vi kjenner følelsen et slikt syn skaper i oss. Hvordan vi berøres på dypet og gjerne utbryter: «Det er akkurat som et maleri!». Hvorfor? Jo, for dette er virkelig kunst – fra Kunstneren­s egen hånd.

«Himmelen kunngjør Guds ære, hvelvingen forteller hva hans hender har gjort». Slik begynner Salme 19, som i sterke ordelag beskriver naturens ordløse tale om at det finnes en Skaper: «Stemmene kan ikke høres. Men de når ut over hele jorden.» Universet er ikke en tilfeldig samling molekyler, men har mening – gitt av Kunstneren selv.

Men salmisten går videre, for ordløs tale kan lett misforstås. Naturen forteller om Guds makt, men ikke om hans frel- sende nåde. Kunstneren har derfor også talt gjennom sitt Ord, og Ordet gjør den uvitende vis og «hjertet glad» (v.9). «Hjertet» brukes om personligh­eten på hebraisk. Her får vi altså en sterk påminnelse om at Guds ord har kraft til å vise oss vår verdi og gjenoppret­te vår identitet.

Spørsmålet er bare om vi lytter med oppmerksom­het til Guds tale, ja, om vi lar Bibelen berøre oss på dypet, slik siste del av salmen oppfordrer til: «Måtte mine ord og hjertets tanker være til glede for deg, Herre, min gjenløser og min klippe». La oss «flytte inn» i Salme 19!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway