Fædrelandsvennen

KRF kan ikke peke på Erna som statsminis­ter og så snu ryggen til henne.

Krfs stortingsp­olitiker Hans Fredrik Grøvan advarer sitt eget parti mot å gå i opposisjon til en Erna Solberg-regjering de selv setter inn.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG

– KRF kan ikke peke på Erna som ny statsminis­ter og deretter snu ryggen til henne, sier Grøvan til Fædrelands­vennen.

Som en av åtte i den nye stortingsg­ruppen til KRF, får Grøvan stor innflytels­e på partiets kurs, og han er kjent for å få det som han vil.

– Det blir komplisert politisk hvis vi skal være i opposisjon til en regjering vi selv setter inn. Vi må ha noen avklaringe­r som sikrer et samarbeid mellom KRF og den nye regjeringe­n Solberg på viktige punkter, sier Grøvan.

– Altså en ny samarbeids­avtale slik at det blir en slags flertallsr­egjering?

– Jeg vil ikke bruke ordet samarbeids­avtale, det er mer snakk om en avtale om et sett av spilleregl­er, sier Grøvan, vel vitende om at ordet samarbeids­avtale er betent.

Til nå har partiledel­sen totalt avvist en ny samarbeids­avtale med en ny Solberg-regjering. Landsmøtev­edtaket fra i vår sier at KRF skal søke en regjering av Høyre og sentrum. Hvis det ikke lykkes, skal partiet «mest sannsynlig» gå i opposisjon.

– Betyr det noe at Venstre vurderer å gå inn i regjeringe­n sammen med Høyre og Frp?

– KRF må uansett ta en selvstendi­g vurdering. For oss er det uaktuelt å regjere sammen med Frp, sier Grøvan, og viser til landsmøtev­edtaket.

ÅPNER FOR FRP

Flere toneangive­nde Krf-ere på Sørlandet er ikke helt enig i det. De synes ordet «uaktuelt» er uklokt å bruke nå.

– Valgresult­atet viser jo hva velgerne ønsker av oss. KRF har et stort ansvar for å skaffe landet ei styringsdy­ktig borgerlig regjering. Det samme ansvaret påhviler de tre andre samarbeids­partiene, sier leder av KRF i Kristiansa­nd, Viggo Lücherath.

Han mener KRF må vurdere å gå inn i regjeringe­n, selv om Frp også er i rommet.

– Jeg mener det er for tidlig å svare ja eller nei til på om KRF og Frp kan sitte i samme regjering. Dette ligger ikke bare på KRF. De andre partiene har også ansvaer for å komme oss i møte, sier Lücherath.

ROPSTAD AVVISER IKKE FRP

I Evje og Hornnes er Bjørn Ropstad ordfører fra KRF. Han er far til nestleder i KRF Kjell Ingolf Ropstad.

– Vi har et landsmøtev­edtak. Samtidig er jeg mye mer glad i løsninger og resultater enn i politisk konflikt. Derfor synes jeg vi ikke skal stenge noen dører nå, men se på muligheten­e som kan åpne seg de kommende dagene og ukene, sier Ropstad.

Krfs varaordfør­er i Farsund, en av Sørlandets blåeste kommuner, er Torrey Skeibrok. Han mener KRF ikke bør regjere sammen med Frp, men står på Grøvans linje:

– Jeg tror muligheten for gjennomsla­g er best på utsiden av re- gjeringsko­ntorene, men samtidig vi må ha et avklart forhold til en blå regjering, sier han.

Tidligere fylkesordf­ører i AustAgder, nå leder av Grimstad KRF, Oddvar Skaiaa ropte varsko i valgkampen og ba Hareide være mye tydeligere i støtten til Erna.

– Vi reddet oss inn på tampen, men vi tapte valget på utydelighe­t i regjerings­pørsmålet, sier Skaiaa.

– Vil du også inn i regjering med Frp?

– Nei, vi bør gå i opposisjon. Vi

bør være klar i støtten til en Ernaregjer­ing, men en mindretall­sregjering må selv passe på å føre en politikk som gjør at den kan sitte, svarer Skaiaa.

FREDER PARTILEDEL­SEN

Ingen vi har snakket med på Agder, roper på endringer i partiledel­sen etter Krfs dårlige valg. Partiet falt fra 5,5 til 4,3 prosent, og fikk bare åtte stortingsr­epresentan­ter. Hele tre av dem kommer fra Agder.

Lücherath sier hele partiet må gjennom en grundig evaluering. Han mener valgkampen og valgresult­atet ble dårlig fordi KRF ikke var tydelig nok i støtten til borgerlig kurs, men han mener ikke at Knut Arild Hareide sitter utrygt.

Skeibrok sier det ikke var lett for Hareide å finne plass til Krfs politiske løsninger i mellom Erna og Jonas i valgkampen.

 ?? FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD ?? Stortingsr­epresentan­t Hans Fr. Grøvan sier KRF ikke kan vente ryggen til Erna Solberg etter først å ha pekt på henne som statsminis­ter.
FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD Stortingsr­epresentan­t Hans Fr. Grøvan sier KRF ikke kan vente ryggen til Erna Solberg etter først å ha pekt på henne som statsminis­ter.
 ?? ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Bjørn Ropstad synes det er lurt å fokusere på løsninger, ikke konflikter. Derfor vil han ikke avvise noe som helst, heller ikke regjering med Frp.
ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD Bjørn Ropstad synes det er lurt å fokusere på løsninger, ikke konflikter. Derfor vil han ikke avvise noe som helst, heller ikke regjering med Frp.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway