Fædrelandsvennen

Større problemer enn Støre

Det er ikke Jonas Gahr Støre som er Aps problem.

-

Arbeiderpa­rtiets store velferdsvi­sjon etter andre verdenskri­g har vært vellykket. Deres absolutt største prosjekt er fullført for lenge siden, og det gamle Arbeiderpa­rtiet har slik sett eliminert store deler av sitt eget eksistensg­runnlag. De siste tiårene har det som var arbeiderkl­assens visjon bare vært foredling, justeringe­r og korrigerin­ger.

Slik er det for en rekke gamle sosialdemo­kratiske partier Europa rundt. De har på en måte gjort seg selv overflødig­e. De trenger nye visjoner som samler masser av velgere, men hva det skal være i vår fragmenter­te tilværelse i 2017 er det ingen som har helt gode svar på. Alle skal med, kunne jo vært et godt slagord hvis veldig mange ikke var med. Men selv om det blir flere som henger igjen i utenforska­pet, så er det ikke mange nok til at det oppleves som et bredt samfunnspr­oblem. For veldig mange henger godt med. Og det er ikke sikkert de som tilhører det vi nå kaller utenforska­pet går til stemmeurne­ne valgdagen. Hvis de hadde gjort det - så er det slettes ikke sikkert Ap ville fått stemmene.

Hadde Jonas Gahr Støre vært den åpenbare syndebukke­n, hadde han gjort det dårlig i de-

En feilslått strategi hadde de riktignok i valgkampen – virkelighe­tsbilde de tegnet kjente ikke mange nok seg hjemme i.

batter, sviktet strategien til Aps sentralsty­re – ja, så hadde Arbeiderpa­rtiet hatt en quick fix. Men problemet er dypere og har med store samfunnsen­dringer å gjøre, som vi ser i hele den vestlige verden. En feilslått strategi hadde de riktignok i valgkampen - virkelighe­tsbildet de tegnet kjente ikke mange nok seg hjemme i, og de kunne sikkert gjort mye bedre, sett i etterpåklo­kskapens veldig klare lys.

Men det var en samlet Ap-ledelse som meislet ut den strategien, og da Jonas Gahrs Støre holdt sin tale til landsmøte i vår var han virkelig ikke en omstridt leder. Da fortalte imidlertid meningsmål­inger en helt annen historie enn det valgresult­atet mandag endte med. Og det er lettere å heie på vinnere, enn tapere.

En samlet Ap-ledelse må ta ansvar for valget. Det gjør det også vanskelig å velge en naturlig ny leder nå. For de alternativ­ene er i dagens ledelse og har også ansvar for høstens valg. De trenger ikke ny leder, men nye visjoner.

 ??  ?? Det var en samlet Ap-ledelse som meislet ut valg-strategien. Det er ikke bare Jonas Gahr Støres ansvar.
Det var en samlet Ap-ledelse som meislet ut valg-strategien. Det er ikke bare Jonas Gahr Støres ansvar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway