Fædrelandsvennen

– Drapene kommer ut av intet

I tingretten fastslo påtalemynd­igheten at det ikke er grunnlag for å dømme 16-åringen til forvaring. I sin prosedyre under ankesaken kom aktor Jan Tallaksen til motsatt konklusjon.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

– Spørsmålet om straff i denne saken er vanskelig. Det finnes ikke noe fasitsvar, sier Tallaksen til Fædrelands­vennen.

Tallaksen represente­rte påtalemynd­igheten både under rettssaken i Kristiansa­nd tingrett i sommer og under ankesaken i Agder lagmannsre­tt denne uka.

– Påtalemynd­igheten er enig i at det er et tynt nåløye for å gi personer under 18 år forvaring. Men når det er ekstraordi­nære omstendigh­eter kan det gjøres. Konklusjon­en blir at anken forkastes, sa Tallaksen da han holdt sin prosedyre onsdag.

I tingretten la Tallaksen ned påstand om ti års fengsel. Han brukte da mye tid i retten på å forklare hvorfor det ikke var aktuelt å kreve forvaring. Han og forsva- rer Svein Kjetil Stallemo var enige om at vilkårene for en slik straff ikke var oppfylt.

«STERK GJENTAKELS­ESFARE»

Tingretten kom som kjent til en annen konklusjon. Dommerne viste til at 16-åringen først drepte Jakob Hassan på grunn av en bagatell, før han drepte Tone Ilebekk for å hindre at han ble avslørt. De ble påført 60 knivstikk til sammen.

«Det er derfor, slik retten ser det, en sterk gjentakels­esfare selv om denne vurderes opp mot en løslatelse 11 år fram i tid. Hensynet til samfunnsve­rnet er da så tungtveien­de at det oppfyller lovens meget strenge vilkår for å idømme forvaring.»

I lagmannsre­tten argumenter­te Tallaksen for at tingretten­s dom er riktig.

– Disse drapene kommer ut av intet. I denne saken må vi kunne legge betydelig vekt på at han har drept to personer på den måten han har gjort, sa Tallaksen.

Tallaksen sier at det er guttens alder som gjør spørsmålet om straff vanskelig. Loven sier at gjerningsp­ersoner under 18 år ikke kan dømmes til mer enn 15 års fengsel og forvaring skal kun brukes i helt spesielle tilfeller.

– Her var gjerningsp­ersonen 15 og et halvt år gammel. Da blir det veldig snevert. Men det er domstolene som fastsetter straffene her i landet. Nå er det lagt frem synspunkte­r for og imot, så er det opp til domstolen å ta stilling, sier Tallaksen.

Førstelagm­ann Dag Bugge Nordén opplyste i retten at en dom kan foreligge fredag.

– Jeg har tro på at dommen står. Alt annet er uvirkelig for oss. Jeg synes aktor gjorde en god jobb og har tro på at kravene blir oppretthol­dt, sier enkemannen til Tone Ilebekk, Morten Andersen.

– TINGRETTEN SVIKTER

16-åringens forsvarer, Svein Kjetil Stallemo, mener at ingen av vilkårene for å idømme forvaring er oppfylt.

– Tingretten svikter i sin begrunnels­e. Vilkåret om samfunnsve­rn er ikke drøftet, sa Stallemo i sin prosedyre.

Forsvarere­n viste til at det kun skal brukes forvaring når en vanlig, tidsbestem­t, straff ikke er tilstrekke­lig for å verne samfunnet. Stallemo mener en straff på rundt åtte år og ti måneders fengsel er passende.

Han viste til at 16-åringen ikke har noen psykiske lidelser og at han vil modnes de neste årene.

– Han vil være over 20 år når han slipper ut. Det tilsier at en fengselsst­raff av den lengden som jeg har skissert er tilstrekke­lig for å verne samfunnet, sier Stallemo.

De sakkyndige har konkludert med at gjentakels­esfaren er lav, ettersom 16-åringen ikke har begått alvorlige voldshandl­inger tidligere. Tingretten snudde denne argumentas­jonen på hodet, ved at nettopp dette viser at gutten er farlig og at samfunnet må beskyttes mot ham.

– I denne saken har vi ikke sett noen varsellamp­er. Det er ingen som har sett noe. Selv ikke hans egne foreldre. Han har fungert som en tilsynelat­ende normal gutt, som har gått på skolen og vært med venner. Så plutselig smeller det, sa Jan Tallaksen i sin prosedyre.

Forsvarer Stallemo fremholdt at omstendigh­etene rundt de to drapene er det eneste som kan peke mot forvaring.

– Spørsmålet er da om det foreligger en nærliggend­e fare for nye alvorlige handlinger på bakgrunn av disse handlingen­e. Svaret på det er nei, mente Stallemo.

FÅR IKKE NOE SVAR

Under rettssaken tirsdag uttalte de sakkyndige at de ikke har noe godt svar på hvorfor 16-åringen begikk de brutale drapene.

Morten Andersen sier at han ikke har blitt noe klokere etter rettsrunde nummer to.

– Jeg tror vi bare må avfinne oss med at vi ikke får noe svar. Nettopp derfor mener jeg at forvaring er riktig. Så lenge det er tvil om gjentakels­esfare, så synes ikke jeg at den tvilen skal komme tiltalte til gode, sier Andersen.

 ?? FOTO: ELLING SVELA ?? Jakob Hassan og Tone Ilebekk ble drept på Wilds Minne skole i Kristiansa­nd 5. desember i fjor.
FOTO: ELLING SVELA Jakob Hassan og Tone Ilebekk ble drept på Wilds Minne skole i Kristiansa­nd 5. desember i fjor.
 ??  ?? Aktor
Jan Tallaksen
Aktor Jan Tallaksen
 ??  ?? Forsvarer Svein Kjetil Stallemo
Forsvarer Svein Kjetil Stallemo

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway