Fædrelandsvennen

– Mer spennende, og mer krevende

- VEGARD DAMSGAARD

Nestleder Kjell Ingolf Ropstad varsler at kommende fireårsper­iode blir krevende, med et KRF i opposisjon.

Tirsdag var det dagen derpå under sentralsty­remøtet i KRF.

– Stemningen var preget av det dårlige resultatet. Samtidig har vi en ganske grei posisjon i Stortinget der vi sånn sett får vel så mye innflytels­e fremover som i forrige periode. Nå blir vi sittende på vippen alene. Vi har sagt at vi vil gå inn i samtaler med sikte på en sentrum-høyre-regjering. Det skal litt til for å lykkes, og da kommer vi til å gå i opposisjon, sier Kjell Ingolf Ropstad til Fædrelands­vennen sent tirsdag kveld.

– Det skal vel strengt tatt et mirakel til?

– Jeg vet ikke om jeg vil bruke det ordet, men det ser ut som realismen i alternativ­et er litt mindre etter et så dårlig valg, medgir den profilerte stortingsp­olitikeren fra Evje.

For egen del var 32-åringen rimelig lettet over å ha kapret utjevnings­mandatet i Aust-agder enda en gang.

MØTTES TIRSDAG KVELD

KRF gjorde et elendig valg, men en Høyre/frp-regjering er avhengig av deres støtte for å oppnå flertall.

Tirsdag kveld inviterte statsminis­ter Erna Solberg (H) partileder­ne Siv Jensen (Frp), Knut Arild Hareide (KRF) og Trine Skei Grande (V) til en uformell prat i statsminis­terboligen.

De fire partiene på borgerlig side sikter på å starte samtaler om regjerings­spørsmålet om en drøy ukes tid.

– Er du overrasket over at Venstre åpner for å gå i regjering?

– Litt overrasket ja, samtidig må Venstre kjøre den prosessen. Selv om det gis signaler i media, er det ikke sikkert dette er et tema de diskuterer veldig, svarer Kjell Ingolf Ropstad.

– Vil dere bruke makt for å få gjennomsla­g, i ytterste konsekvens felle regjeringe­n?

– Sånn jeg kjenner Erna, er hun en klok dame og god sjef. Jeg ser for meg at de håndterer dette samarbeide­t godt. Samtidig har vi ikke gitt garanti for støtte i fire år.

– ENDA MER KREVENDE

– Hvilke saker blir viktige nå?

– Vi har ikke begynt å diskutere politikk ennå. Vi har god tid, det er fire uker til statsbudsj­ettet presentere­s, svarer Ropstad.

Småbarnsfa­ren erkjenner at det blir strevsomme dager.

Oppslutnin­gen på 4,2 prosent ga solid uttelling på Sørlandet, men kun åtte mandater på tinget – to færre enn inneværend­e periode.

– Hverdagen vil bli enda mer spennende og enda mer krevende. Situasjone­n gir veldig store muligheter, samtidig er vi blitt færre folk som heretter må dekke enda flere fagområder hver oss, poengterer Kjell Ingolf Ropstad, som nå står foran sin tredje periode på Løvebakken i tigerstade­n.

Onsdag møtes den nye stortingsg­ruppa for å drøfte situasjone­n. Om halvannen uke samles landsstyre­t.

– FÅTT ÆREN FOR LITE

De fire partiene må nå avklare med sine stortingsg­rupper hvordan de skal følge opp videre regjerings­samtaler.

– Alle trenger jo mandat. Vi er enige om at vi har en plan fremover og at i slutten av neste uke skal vi begynne å snakke sammen litt mer strukturer­t, sa Erna Solberg til NTB etter møtet i statsminis­terboligen tirsdag kveld.

Venstre-lederen gjentok samtidig sin dragning mot maktens absolutte sentrum.

– Det er nok en større lyst i Venstre til å komme i regjering nå enn ved forrige anledning. Det er nok en følelse etter fire år utenfor regjeringe­n av å ha fått til mye, men at vi har fått æren for lite, sa Trine Skei Grande til VG etter møtet.

Partiets stortingsk­andidat for begge Agder-fylkene, Petter N. Toldnæs, var til stede under sentralsty­remøtet tirsdag.

– Vi har gått gjennom resultaten­e. Ellers henviser jeg til Trine, så kjip må jeg være. Vi har god tid på å gjøre våre vurderinge­r, sier Venstre-politikere­n fra Lillesand til Fædrelands­vennen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Kjell Ingolf Ropstad under partiets valgvake i Oslo mandag kveld.
FOTO: NTB SCANPIX Kjell Ingolf Ropstad under partiets valgvake i Oslo mandag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway