Fædrelandsvennen

Kristelig flokeparti

Splittelse­n lammet KRF i valgkampen. Og gjør det fortsatt.

-

Egentlig er det en velsignels­e for et sentrumspa­rti å sitte på vippen. Å kunne avgjøre hvem som har flertall og hvilke beslutning­er som skal fattes.

●● Men for KRF har denne velsignels­en blitt en forbannels­e. Fordi de er uenige om hvordan makten skal brukes.

VIDAR UDJUS

●● Jo mer borgerlige Krf-erne er, desto sterkere bånd vil de ha til Ernas regjering. Noen, særlig i vår landsdel, vil aller helst inn i den. Men det forhindres av vedtaket fra landsmøtet i vår. Hvor altså utsendinge­r fra hele landet deltok, ikke bare Sørlandet.

●● Og jo lenger vekk du kommer fra Sørlandet, desto mindre borgerlige blir Krf-erne. I Trøndelag og nordover er det stort sett samarbeid med Ap som gjelder.

●● Da Dagens Næringsliv ringte rundt til fylkeslede­re i KRF dagen etter valget, var det flere som spådde at den blå regjeringe­n vil falle i god tid før neste valg, fordi den ikke ville få nødvendig støtte fra KRF. «Overhodet ikke», sa fylkeslede­ren i Nordland på spørsmål om Ernas regjering vil overleve, med støtte fra de to fylkene lenger nord. Og lenger sør sa fylkeslede­ren i Vestfold at skal regjeringe­n overleve, må Frp «prostituer­e seg». Det trodde han ikke de ville gjøre.

●● Veien er svært lang fra slike uttalelser til Hans Fredrik Grøvans ønske om en form for avtale med regjeringe­n. En slik overenskom­st vil i praksis vil binde KRF til Erna i fire nye år, mot at KRF sikres betydelig politisk innflytels­e.

●● Innflytels­e vil alle i KRF ha. Men de vil ikke lenger betale den prisen som innflytels­en i de forrige fire årene kostet. Rollen som støttepart­i kostet nesten livet for KRF.

●● Det store problemet for Hareides partifelle­r er at de har betalt en svært høy pris, nesten uansett rolle i dette århundret. I 2005 hadde de hatt statsminis­teren, og ble nesten halvert - til 6,8 prosent. Siden var de åtte år i opposisjon, og havnet midt på 5-tallet. Og så altså støttepart­i i fire år, med historiens dårligste resultat på 4,2 prosent.

●● Og nå står de foran en pinefull diskusjon om hvordan de skal forholde seg i nok en fireårsper­iode. Den diskusjone­n vil bli enda vanskelige­re hvis Venstre skulle bestemme seg for å gå inn i regjeringe­n. En stor trøst for KRF i forrige periode var at de stort sett sto last og brast sammen med Venstre. Nå kan de bli alene igjen i sentrum.

●● Ifølge arkivtjene­sten vår ble uttrykket «Kristelig flokeparti» første gang brukt i norsk presse 1983. Da var det borgerlig flertall på Stortinget, Høyre ønsket KRF inn i regjeringe­n, men KRF tvilte (på grunn av abortsaken).

●● 34 år senere tviler KRF igjen. Sentrumspa­rtiet blir ikke kvitt flokestemp­elet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway