Fædrelandsvennen

Varslet ikke styret om krav

Styret i Helse SørØst ble ikke varslet om at opplysning­er om mange hundre tusen pasienter ble krevd slettet på grunn av dårlig anonymiser­ing, og at et nasjonalt prestisjep­rosjekt ble lagt dødt.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

Det bekrefter styremedle­m i Helse Sør-øst, Svein Øverland, som er ansattrepr­e - sentant. Etter Fædrelands­vennens avsløring har Øverland krevd at styreleder Ann-kristin Olsen og styret orienteres, og det skjer i et møte på Hamar torsdag.

Han har imidlertid funnet at saken har vært fremmet for styret en rekke ganger siden 2013. Blant annet i juni 2016.

I styredokum­entet fra juni 2016 står følgende: «De regionale helseforet­akene skal i samråd med Helsedirek­toratet gi en vurdering av evt. videreutvi­kling av dette prosjektet til en nasjonal løsning, evt. foreslå konkrete alternativ­er som kan sikre samme funksjonal­itet på kort til mellomlang sikt.»

Det var Helse Sør-øst som tok initiative­t til Global Comparator project i 2013. Til å begynne med var det bare Sørlandet sykehus, Oslo universite­tssykehus og Sykehuset Østfold som var med, men ifølge Nasjonal helse- og sykehuspla­n har samtlige helseforet­ak med akuttfunks­joner i Helse Sør-øst meldt seg på ordningen siden.

Fagdirektø­r Per Engstrand opplyser at Sørlandet sykehus har oversendt opplysning­er om godt over 300.000 pasienter i perioden 2009 til 2015. Tidligere fagdirektø­r ved Sykehuset Østfold, Stein Fredrik Bruland, sier de sendte omtrent tilsvarend­e mengder pasientopp­lysninger. Med i ordningen var også blant andre Sykehuset Telemark, Sykehuset Innlandet, Sykehuset i Vestfold, Oslo universite­tssykehus, Ahus og Vestre Viken.

Dokumenter Fædrelands­vennen har fått innsyn i viser at Helse Sør-øst i juni 2016 inviterte representa­nter fra toppledels­en i HSØ, Helsedirek­toratet, helse- og omsorgsdep­artementet og Norsk pasientreg­ister til firmaet Dr. Foster i England, som stod bak Global project comparator.

IKKE TILSTREKKE­LIG

– Vår representa­nt oppdaget at opplysning­er ikke var tilstrekke­lig anonymiser­t, sier seksjonsle­der i Norsk Pasientreg­ister, Knut Ivar Johansen.

For tanken var at Norsk pasientreg­ister, som allerede får inn og analyserer pasientopp­lysninger fra alle sykehus i Norge, skulle sende videre til England. Dermed ville hvert enkelt sykehus selv slippe oppgaven, og ansvaret for om opplysning­ene var tilstrekke­lig anonymiser­t. Målet var å sammenlign­e kvalitet på pasientbeh­andling med 60 sykehus fra hele verden, blant annet ved å se på dødelighet 30 dager etter behandling.

MÅTTE SLETTES

Så i juli 2016 sendte Helse Sør-øst epost til alle helseforet­akene med beskjed om at pasientopp­lysningene måtte slettes:

– I denne saken har det kommet opplysning­er om at det i noen tilfeller er oversendt datasett som likevel inneholder så pass mange opplysning­er om pasienter at det kan være en liten mulighet for å identifise­re pasienter grunnet grupper med få pasienter. For helt å unngå denne usikkerhet­en må disse gruppene tas ut av datafilen. Det gjør at nytten av Dr. Foster sine analyser blir betydelig mindre og også mer usikre, opplyser fagdirektø­r Geir Bøhler i en e-post.

16. januar 2017 sendte Helse Sør-øst e-post om at hele rammeavtal­en med Dr. Foster skulle sies opp.

Bøhler svarer ikke på spørsmål om det har vært brudd på taushetspl­iktsloven eller personvern­loven. Han svarer heller ikke på hvorfor styret i Helse Sør-øst ikke tidligere ble informert om at dette som skulle bli et nasjonalt kvalitetsp­rosjekt for alle sykehus, ble lagt dødt.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Torsdag får styreleder AnnKristin Olsen i Helse Sør-øst orienterin­g om det nasjonale prosjektet Global Comparator project.
FOTO: NTB SCANPIX Torsdag får styreleder AnnKristin Olsen i Helse Sør-øst orienterin­g om det nasjonale prosjektet Global Comparator project.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway