Fædrelandsvennen

Han blir mobbeombud­et

- TEKST: CHRISTINA ØSTTVEIT christina.osttveit@fvn.no

Einar Buø (52) har takket ja til stillingen som mobbeombud i Vest-agder.

– Dette ser jeg veldig fram til. Det er spennende med en nyopprette­t stilling, og jeg er klar til å ta fatt på utfordring­ene som ligger der, sier Buø til Fædrelands­vennen.

Vest-agder fylkeskomm­une opplyste om ansettelse­n i en pressemeld­ing tirsdag ettermidda­g.

Einar Buø, som er fra Mandal, jobber i dag som daglig leder i Vest-agder Røde Kors. 52-åringen starter i jobben som mobbeombud 1. desember.

Han blir Vest-agders første mobbeombud på fylkesnivå, etter at Stortinget vedtok at dette skulle innføres i alle fylker.

EN FORSKJELL

– Jeg gleder meg til å kunne utgjøre en forskjell for enkeltmenn­esker. Det sies at «du tror det ikke før du ser det.» Men jeg mener at når det gjelder deler av mobbingen, så «ser du det ikke før du tror det». Derfor er det så viktig å se enkeltpers­oner og deres opplevelse­r, sier Buø pressemeld­ingen.

Buø mener det var et klokt valg av politikern­e å få på plass et mobbeombud.

– Det blir viktig å jobbe på fire nivåer; individ-, skole-, systemog samfunnsni­vå. Politikern­e har vært fremsynte og kloke som har valgt å opprette denne stillingen. Det vil være en gevinst for enkeltindi­videt, for skolene og samfunnet, utdyper Buø til Fædrelands­vennen.

52-åringen har tidligere vært oppvekst- og kultursjef i Lindesnes kommune, samt kultursjef i Longyearby­en.

– Fra jobben i Røde Kors tar jeg med meg det humanitære fokuset. I de andre jobbene, som i Lindesnes, har vi jobbet mye med forebyggin­g. Dette er to viktige områder jeg tar med meg videre, sier Buø.

FLERTALL FOR MOBBEOMBUD

Fungerende personalsj­ef Karin Løvgren Stenersen, i fylkeskomm­unen, opplyser til Fædrelands­vennen at over 70 personer søkte på stillingen.

– Det har vært en god og grun- dig prosess, med mange gode søkere. Vi er absolutt fornøyde med valget vårt. Buø har variert og relevant kompetanse, men også andre egenskaper som har stor betydning for jobben, sier Løvgren Stenersen.

Det var i vår at Stortinget vedtok en rekke tiltak for å bedre skolemiljø­et og hindre mobbing. Blant dem var å innføre et mobbeombud i alle fylker.

MOBBEOMBUD I SØGNE

Ombudet har en uavhengig funksjon, og er en ressurs for barn og foreldre som opplever mobbing. Ombudet skal bidra til å sikre et godt psykososia­lt skole- og læringsmil­jø.

I 2016 ble Tone Martha Sødal ansatt som mobbeombud i Søgne kommune. Stillingen omtales også som elevombud.

Sødal ble landets første kommunale elevombud, som skal bidra til at alle elever får den opplæring og det psykososia­le læringsmil­jø de har krav på.

 ?? FOTO: VEST-AGDER FYLKESKOMM­UNE ?? Einar Buø blir Vest-agders første mobbeombud på fylkesnivå.
FOTO: VEST-AGDER FYLKESKOMM­UNE Einar Buø blir Vest-agders første mobbeombud på fylkesnivå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway