Fædrelandsvennen

Vil ikke gi ekstra til Høllebåten

Formannska­pet vil ikke uten videre gi 100.000 kroner ekstra for å oppretthol­de rutetilbud­et til «Høllen» i helger og ferier ut året.

- TEKST: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no

– Fra midten av september har de ikke råd til å kjøre mer i helger eller ferier. Det er synd at tilbudet stopper opp rett før høstferien, sa Astrid Hilde (Ap).

Forslaget fra Arbeiderpa­rtiet om å bevilge 100.000 kroner til helgekjøri­ngen ut 2017, kom i onsdagens formannska­p.

Rutebåten «Høllen» innstilte driften i sommer på grunn av økonomien. Agder Kollektivt­rafikk (AKT) stablet et alternativ­t tilbud på beina og satte inn fartøyet «Odd» i juli.

SKEPSIS FRA HØYRE

AKT vil legge driften ut på anbud fra 2018, og det var i forbindels­e med et prinsippve­dtak om det, at forslaget fra Ap kom.

Høyres Jack Andersen var ikke villig til å legge 100.000 på bordet uten videre.

– Hvor langt rekker de pengene? Her trenger vi dokumentas­jon i form av budsjett og tallmateri­ale som gir oss et bedre grunnlag, sa han.

Knut Henriksen (Ap) sa at tallet ikke var hentet fra løse luften.

– Det er beregnet ut fra hva det koster å kjøre en sommer. Vi mener 100.000 rekker til rundt 30 dager, altså helger og ferie ut året, sa Henriksen, og presiserte:

– Det er av hensyn til folk som bor på, eller besøker øyene, at vi foreslår dette. Det er snakk om at kjøringen kan stoppe allerede neste helg, fortalte han.

VIL KOSTE MER

I anbudstilb­udet AKT vil legge ut, legges det opp til tre daglige avganger i skoleårets 190 dager. I tillegg kommer et sommertilb­ud i skolens sommerferi­e.

Anbudet dekker ikke lørdager og søndager fra september til april, eller skoleferie­r ut over sommerferi­en.

I budsjettet for 2017 har Søgne kommune gitt 260.000 kroner i tilskudd til rutekjørin­gen. AKT forventer at kostnaden vil øke ved et nytt anbud.

Rådmannen bemerker til saken at rutetilbud­et til Borøya og NyHellesun­d er viktig for Søgne som en kystkommun­e. Han skriver at kommunen bør være innstilt på å videreføre et tilskudd for å bidra til drift utover ordinær kjøring, for å gjøre skjærgårde­n tilgjengel­ig for flest mulig.

– Vi har bedt om to priser i anbudet; én for den ordinære kjøringen og én for enkeltture­r som ikke dekkes av dette, altså helger og ferier. Så får vi vurdere hva det koster når anbudene foreligger, forklarte Torkjell Tofte, kommunalsj­ef teknisk sektor.

VIL HA MER DOKUMENTAS­JON

Politikern­e gikk enstemmig inn for at administra­sjonen går i dialog med AKT om anbudet. Like lett var det ikke å bli enige om en ekstrabevi­lgning.

– Dette blir mer og mer rotete. Saken handler om at AKT skal legge dette ut på anbud. Så får vi et forslag kastet på bordet om å gi hundre tusen til å kjøre i helge- ne ut året. Det har vi ikke grunnlag for å diskutere, mente Helge Reisvoll (H).

– Ja, det har vært noen formelle vanskeligh­eter, og klart vi kunne ønsket oss ryddigere forhold. Men kommunen bruker Ny-hellesund for alt det er verdt i markedsfør­ingen av Søgne. Noen vil lide hvis tilbudet stopper opp nå. Derfor støtter vi Ap sitt forslag, sa Per Kjær (SV).

Hans hånd i været var ikke nok, og dermed falt Ap sitt forslag med fire mot fem.

Flertallet (H, Frp, KRF, V) støttet Høyres forslag om å få mer dokumentas­jon på bordet, og vurdere en eventuell ekstrabevi­lgning før neste kommunesty­remøte.

 ?? FOTO: ARKIVFOTO ?? I femti år har rutebåten «Høllen» gått mellom øyene i skjærgårde­n i Søgne. Nå er det ikke mer penger til å kjøre i helgene.
FOTO: ARKIVFOTO I femti år har rutebåten «Høllen» gått mellom øyene i skjærgårde­n i Søgne. Nå er det ikke mer penger til å kjøre i helgene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway