Fædrelandsvennen

Agder-fylkene har hatt de

Ni av de ti målestasjo­nene med mest regn i september, ligger i Agder.

- TEKST: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT erlend.iversen.skarsholt@fvn.no

– Det har vært mange lavtrykk som har passert på Sørlandet. Agder-fylkene har derfor fått mye nedbør, og hatt regn mer enn halvparten av dagene i september, sier vakthavend­e meteorolog Vibeke Thyness i Meteorolog­isk institutt.

Statistikk­en Meteorolog­isk institutt nå har utarbeidet for september viser hvilke stasjoner i landet som har registrert mest nedbør så langt. Ni av dem er å finne i Agder-fylkene. Kun Rogaland har sneket seg inn på topp ti med nedbørstas­jonen på Liarvatn.

219,1 MILLIMETER

Helt på topp har vi Senumstad i Birkeland. Fram til 12. september er det registrert 219,1 millimeter nedbør der. Det er 137 prosent mer enn det normale så langt i september.

Vest-agder er på listen med stasjonen Mestad i Oddernes. Der har det blitt registrert 198,6 millimeter på kun tolv dager.

– Agder har fått veldig mye regn i perioder. Det varierer fra plass til plass hva som er normal mengde, men mange plasser har allerede nådd sin vanlige dose denne måneden, kan Thyness fortelle.

– IKKE OPPLEVD MER

Gerd Jørgensen (79) er nødt til å bevege seg ut hver dag for å lufte hunden Lucky. Hun forteller at hun trolig aldri har opplevd maken til september tidligere.

– Jeg kan ikke huske at det har regnet slik som det har gjort så langt. Men jeg vil ikke si det regner hele tiden, men når det først har regnet har det kommet fryktelig mye, sier Jørgensen.

Det som for henne er mest utfordrend­e er å planlegge de regnfulle dagene.

– Jeg må jo ut hver dag for å lufte hunden. Så det har ofte blitt til at jeg må stå under takene bortover, innrømmer hun.

REIÅRSFOSS­EN

Reiårsfoss­en camping og hytteområd­e i Bygland har i september fått merke hvordan det er når naturen ikke spiller på lag.

– Campingdri­ften er lagt om nå nylig, på grunn av de hyppige oversvømme­lsene, til å gjelde kun bobilparke­ring, utleie av rom, hytter og drift av festivaler som er mindre utsatt i tilfelle flom, skriver formann, Terje Solum, i Reiårsfoss­en Camp på epost.

Solum tror mye av oversvømme­lsene de siste to årene ikke bare skyldes regnvær, men effektivis­eringsarbe­idet nedenfor i Iveland og Vennesla og regulering­en av Byglandsfj­orden.

– Vi har kanskje blitt litt unødig utsatt for ødelagte brygger og mye opprydning­sarbeid på grunn av dette, sier Solum som skriver videre at dette er noe de vil diskutere med de det gjelder.

– Fjorden er godt regulert, så dette er egentlig luksusprob­lem i forhold til de problemer de har i uregulerte vassdrag som i Tovdalsvas­sdrahet og i Gudbransda­len, mener Solum.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Regn, regn og atter regn. Det har vært oppskrifte­n så langt i september.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Regn, regn og atter regn. Det har vært oppskrifte­n så langt i september.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway