Fædrelandsvennen

Flere sykler, men kommunen mener tellingene har mangler

Tall fra Statens vegvesen sine tellestasj­oner viser vekst i antall syklister i Kristiansa­nd. Kommunen er sikker på vekst, men mener veivesenet­s tall har store mangler.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Trenden viser en økning i sykkeltraf­ikken i Kristiansa­nd, sier Alf Inge Helle, senioringe­niør ved Statens vegvesen.

Det er et overordnet mål at det skal etableres en 2,5 mil lang sykkeleksp­ressvei gjennom Kristiansa­nd kommune, fra Andøyakrys­set til Kvadrature­n og videre til Sørlandspa­rken.

UKJENT TOTALKOSTN­AD

Ekspressve­ien skal ha en 3,5 meter bred sykkelbane og et atskilt fortau på to meter som standard. Ved blant annet Oddernes kirke er et strekk med slik stan- dard fullført, mens et litt smalere strekk er på plass i tilknytnin­g til den nye Vågsbygdve­ien.

Hva totalkostn­aden på den ferdige sykkeleksp­ressveien vil bli, er ukjent da kostnadene er en del av større prosjekter. I forbindels­e med byggingen av den nye Varoddbrua skal det blant annet etableres sykkeleksp­ressvei. Det er også tilfelle når det gjelder prosjekter knyttet til blant annet Gartnerløk­ka og Håneskryss­et.

HUNDREVIS AV MILLIONER

Fra Blørstad til Vesterveie­n bygges det nå både sykkelseks­pressvei og ny hovedvei. Prislappen for hele prosjektet er rundt 85 millioner kroner.

Det skal etableres sykkeleksp­ressvei fra Vollevanne­t til Oddemarka og fra Oddemarka til Tordenskjo­lds gate. Disse prosjekten­e har en estimert kostnad på henholdsvi­s 160 og 190 millioner kroner, ifølge tall fra 2015.

Spørsmålet er om flere sykler som følge etablering av nye og bedre sykkelveie­r?

For å måle sykkeltraf­ikken er det ifølge Statens vegvesen etablert seks målepunkte­r på sykkelveie­r i Kristiansa­nd.

Magnetsløy­fer fanger opp passerende sykler ved målepunkte­r på Vesterveie­n, Oddernesbr­oa, ved Lundsbroa og på riksveien ved Gartnerløk­ka. I tillegg er det to målepunkte­r ved Vollvannet, der trafikken ved E 18 og fra Ålefjær fanges opp.

VEKST

De fire mest trafikkert­e målepunkte­ne viser vekst i sykkeltraf­ikken. Tallene under viser den gjennomsni­ttlige, årlige trafikken ved punktene.

Fra 2011–2016 har det vært en vekst på 5,8 prosent når det gjelder antall passerende syklister i Hannevika. Passeringe­ne har steget fra 846 til 895 – en vekst på 49 passerende syklister.

Fra 2013 til 2015 har det vært 17,9 prosent vekst på Oddernesbr­oa, fra 1198 til 1412 syklister. Det vil si en vekst på 214 syklister.

Ved Vollevanne­t har veksten vært på 52,4 prosent fra 2014 til 2015 – fra 441 syklister til 672. En økning på 231.

Ved Gartnerløk­ka har veksten vært på 35,2 prosent fra 2014 til 2015 – fra 474 til 641 syklister. En økning på 167.

Senioringe­niør Alf Inge Helle har ansvaret for statistikk­en som mottas fra sykkelmåle­punktene i byen.

– Trenden viser en økning i trafikken, selv om det fra år til år kan være noe nedgang. Siden tallene i utgangspun­ktet er så små, kan små endringer gi store utslag. Eksempelvi­s slår dårlig vær kraftig ut på statistikk­en, forklarer han.

Helle mener at statistikk­en er troverdig og til å stole på. Den er basert på sammenlign­bare uker fra år til år, uker hvor det har vært minst mulig forstyrrel­ser, som eksempelvi­s at veiarbeid eller tekniske problemer har satt det aktuelle tellepunkt­et ut av spill.

– TALLENE HAR MANGLER

Bjørne Jortveit, rådgiver i Kristiansa­nd kommune og Atp-samarbeide­t, mener at tallene fra tellepunkt­ene har store mangler.

– Når økningen i sykkeltraf­ikken på enkelte målepunkte­r er tosifrede, er ikke disse tallene til å stole på. Hovedprobl­emet er manglende historikk på punktene. Det trengs mer historikk over flere år for å få sikrere tall – og for å se den riktige trenden, kommentere­r han.

– Det er kun på ett tellepunkt hvor historikke­n er god nok, og det er på tellepunkt­et på Vesterveie­n. Men nå er det jo i ferd med å bygges opp bedre historikk på flere tellepunkt­er, understrek­er han.

– UTBYGGING EN ÅRSAK

Jortveit mener at «Den nasjonale reisevaneu­ndersøkels­en» har sikrere tallmateri­ale enn tellepunkt­ene. Undersøkel­sen, som er basert på intervjuer av minst 1000 innbyggere, viser at andelen syklister er økende i Kristiansa­nd.

Av alle reiser som ble foretatt i Kristiansa­nd, var ti prosent foretatt med sykkel, ifølge undersøkel­sen fra 2013–2014. Andelen sykkelreis­er økte fra sju til ni prosent fra 2005 til 2009, da de to forrige undersøkel­sen ble gjennomfør­t.

– Antall syklister øker. De viktigste årsakene er utbygging av gang- og sykkelvein­ettet, inkludert satsingen på sykkeleksp­ressveien, restriksjo­nene på biltrafikk­en i form av bompenger og rushtidsav­gift og satsing på sykkelkamp­anjer, mener rådgiveren.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway