Fædrelandsvennen

Vi støtter Todda mot strømmen

- RAGNHILD BYE STAVANG OG WALEED MAREY, foreldre til 2. klassing

Viser til artikkelen i Fædrelands­vennen 16.08.17 om Tordenskjo­lds gate skole her i Kristiansa­nd («Todda»), hvor rektor Øivind Eilertsen kritiseres for skolens regel om at man snakker norsk i skoletiden.

Tidligere har skolen blitt kritisert for andre regler, som for eksempel mobilforbu­d i klasseromm­et. Vår familie er tospråklig, da far er fra Egypt og snakker arabisk, mens mor er fra Sogn og snakker norsk. Hjemme tilstreber vi at barna snakker arabisk når de henvender seg til far og norsk når de snakker til mor, for språktreni­ngens skyld.

Vi synes det er en utmerket regel at man snakker norsk i skoletiden. Dette har mye for seg, i likhet med en rekke andre regler på skolen.

Vi har helt bevisst valgt Tordenskjo­ldsgate skole for våre barn, fremfor Lovisenlun­d, som ligger omtrent like nærme hjemmefra. Dette fremfor alt annet fordi det er en liten og oversiktli­g skole med erfaring i å lykkes med en flerkultur­ell elevmasse, med engasjerte lærere som blir værende i mange år, under ledelse av en rektor som tør holde på alminnelig­e, gode verdier som vi kjenner dem fra tidligere tider. Elever og foreldre virker kjempeforn­øyde.

På Todda har man mye omsorg, varme, toleranse og romslighet blandet med fornufti- ge regler basert på allminneli­g folkeskikk. Alle elever er like viktige og alle er en del av fellesskap­et. Dette gir et godt og trygt oppvekst- og læringsmil­jø for barna.

For min mann og meg, er dette en skole som er litt «gammeldags», ment i positiv forstand. Todda går mot strømmen og gir håp om at man kan lykkes med det flerkultur­elle prosjektet. Vi tror på at barn har godt av å bli oppdratt, og at man gjør barna en bjørnetjen­este ved ikke å stille like store krav til dem når det gjelder oppførsel og plikter som man gir dem omsorg og forståelse. Dette være seg om barna kommer fra Vennesla eller Vestbredde­n.

På Todda blir barnas flerkultur­elle bakgrunn mer enn godt nok ivaretatt og er en stor del av skolehverd­agen for elevene, mye mer enn man kunne forventet. Skolen strekker seg veldig langt for at hver elevs kultur skal bli sett, blant annet er geografi, flagg og tradisjone­r emner som inkorporer­es i den daglige undervisni­ng. Dette setter vi veldig stor pris på.

Skolen gjør integrerin­g i praksis. I det offentlige ordskiftet i Norge i dag teoretiser­er man til det ørkesløse over sam- me, skriker i den misforståt­te snillismen­s, antirasism­ens og integrerin­gens navn opp over de minste tegn til forskjells­behandling og klager seg over at man ikke får snakke arabisk i skolegårde­n eller at man synger julesanger i klassen, men få vil invitere den arabiske naboen på kaffe eller innkalle den somaliske damen til jobbinterv­ju og alle klager over hvor mange forskjelle­r det er, hvor mange krav de nye stiller og hvordan våre norske verdier er under press.

Vi synes det er en utrolig uheldig samfunnsut­vikling vi er vitne til, og vi tror vi i stor grad har oss selv å takke. Nye landsmenn - og medmennesk­er generelt - bør møtes med normal høflighet, respekt, åpenhet - og såvidt mulig med gjestfrihe­t, forståelse, toleranse, solidarite­t - men de bør også bli møtt med tilsvarend­e plikter og krav som vi liker å stille til våre egne. Eller burde jeg heller si - som vi likte å gjøre det. Alminnelig folkeskikk har vi kommet langt med i generasjon­er her i landet. Nå er det enkeltmenn­esket i sentrum. Hva kan jeg få ut av dette og hva kan andre gjøre for meg.

På Todda har man skjønt det. Omsorg og sunn fornuft i skjønn forening. Takk og lov for at vi har en slik skole. Stå på og fortsett med det gode arbeidet! Vi støtter Todda mot strømmen.

❞ Todda går mot strømmen og gir håp om at man kan lykkes med det flerkultur­elle prosjektet.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Vi har helt bevisst valgt Tordenskjo­ldsgate skole for våre barn, skriver innsendere­n.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Vi har helt bevisst valgt Tordenskjo­ldsgate skole for våre barn, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway