Fædrelandsvennen

Benestads uvitenhet

-

Bystyrerep­resentante­n Petter Benestad vil frata Menigheten Samfundet det han kaller «støtten» til denne menigheten (Fvn 11/9).

●● Det er forstemmen­de å se den uvitenhete­n som råder hos en del politikere om denne saken. Ikke bare lokalt, men også sentralt. Allerede uttrykksmå­ten «støtte» er feilaktig. Denne ordbruken gir inntrykk av en velvillig offentligh­et som gir støtte til formål man finner støtteverd­ige. Det er feil.

For dette er tilbakebet­aling av kirkeskatt­en – eller mer presist: kirkedelen av den alminnelig­e skatten – til tros- og livssynssa­mfunn som ikke tilhører Den norske kirke. I lovverket kalles det derfor «tilskudd», og i forarbeide­ne (fremfor alt Dissenterl­ovenkomite­en av 1957) avvises begre- pet «støtte» eksplisitt. «Ikke gaver eller støtte,» skriver komiteen, «men refusjon.» Bør ikke politikere bruke rett begrep?

Ordningen ble innført ved Dissenterl­oven av 1845 og revidert ved Trossamfun­nsloven av 1969, begrunnet med at skattebeta­lere som tilhørte et annet tros- eller livssynssa­mfunn enn Statskirke­n, heller ikke skulle være med å betale for den. Benestads forslag betyr derfor å konfiskere midler som tilhører andre.

Man kan selvsagt mene hva man vil om Menigheten Samfundet og dens teologi. Men å diskrimine­re meninger og bruke økonomisk press til å tvinge igjennom endringer, minner mer om intolerans­e og ideologisk diktatur enn om et liberalt samfunn: Fordi dette trossamfun­net ikke mener som oss, skal det straffes ved å tvinges til å medfinansi­ere Statskirke­n! Tankegange­n er absurd, og det er pinlig at mange politikere ikke skjønner noe så elementært.

Benestad foreslår dialog. Det er bra. Det er veien å gå. Men det økonomiske riset bak speilet: å stjele deres penger fordi de har upopulære meninger, er en uverdig måte å gå frem på. Ordføreren må naturligvi­s avvise dette kontant. Og fra partiet Venstre bør vi kunne vente et dementi og en offentlig beklagelse. LEIF-AAGE TØNNESSEN

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway