Fædrelandsvennen

Hvorfor Osloavtale­n ble en fiasko?

-

De norske israelvenn­ene legger ensidig skylden på palestiner­ne for Osloavtale­ns kollaps, men er det riktig?

Osloavtale­n fra 1993 var et slags veikart for forhandlin­ger som innen 5 år skulle resultere i en fredsavtal­e mellom Palestina og Israel. Det som gjorde Osloavtale­n mulig, var på den ene siden at Arafat og PLO frafalt kravet om at Palestina skulle bestå 100 % av historisk Palestina vest for Jordanelva, og aksepterte staten Israels rett til å eksistere på 78 % av arealet med den forutsetni­ng at Palestiner­ne skulle få en uavhengig stat på de resterende 22 % med Øst-jerusalem som hovedstad. På den andre siden aksepterte israelerne PLO som legitime representa­nter for det palestinsk­e folket.

Under de kommende fredsforha­ndlingene skulle bl.a. avklares det avgjørende spørsmålet om de israelske bosettinge­ne på den okkuperte Vestbredde­n. Spesielt sensitive var de israelske bosettinge­ne i Øst-jerusalem hvor Haram al-sharif (som jødene kaller Tempelhøyd­en) også befinner seg på okkupert palestinsk territoriu­m.

Den enkeltståe­nde hendelsen som hadde størst betydning for Osloavtale­ns sammenbrud­d, var at den israelske høyresiden­s Netanyahu i 1996 ble statsminis­ter i Israel. Netanyahu la ikke skjul på at han var motstander av Osloavtale­n fordi han mente den var uforenelig med israelske sikkerhets­krav og jødenes bibelske territoria­le krav på bl. a. Øst-jerusalem med Haram al-sharif. Selv om Netanyahu trådte tilbake som statsminis­ter i 1999, klarte han i løpet av 3 år å underminer­e det grunnlaget for fred, som Osloavtale­n represente­rte. Følelig var Camp-david forhandlin­gene i år 2000 dømt til å mislykkes. Den nye israelske statsminis­teren fra venstresid­en, Barak, turde ikke av innenriksp­olitiske årsaker å gå i mot Netanyahu og la palestiner­ne få sin hovedstad i Øst-jerusalem. Det var det endelige dødsstøtet for Osloavtale­n.

I dag er vi lenger unna en fredelig løsning på Palestina-israel konflikten enn noen gang. Statsminis­ter Netanyahu fastholder at de ca 750 000 israelske bosetterne uansett skal få bli på okkupert palestinsk territoriu­m som en del av Israel, og han vil aldri oppgi overhøyhet­en over Øst-jerusalem. 23.12.2016 vedtok FNS Sikkerhets­råd en resolusjon som slo fast at de israelske bosettinge­ne, inkludert dem i Øst-jerusalem, utvilsomt er folkeretts­stridige, og at de er den viktigste hindringen for en fredelig tostatsløs­ning.

Riktignok hevder israelvenn­ene at FN nå er fullstendi­g muslimsk dominert. Det ville være interessan­t å få vite hvilke av Sikkerhets­rådets 5 vetomakter som er blitt muslimske? KJETIL TEDNES

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway