Fædrelandsvennen

Digital samhandlin­g

-

Digitalise­ringsbølge­n treffer oss alle. Statped inviterer nå Pp-tjenesten til dialog om hvordan vi sammen kan bruke digitale løsninger for å gi god og tilpasset opplæring til elever som trenger tilrettele­gging.

●● Pedagogisk psykologis­k tjeneste og Statped jobber begge med tilpasset opplæring. PPT er en kommunal tjeneste, mens Statped er staten sin spesialped­agogiske tjeneste. En felles oppgave er å støtte barnehager og skoler i å legge til rette opplæringe­n for barn med særskilte behov. PPT er først på banen, men henvender seg til Statped når en vanske er sjelden eller kompleks.

Hver høst inviterer Statped landets Pp-ledere til en nettverksk­onferanse. Temaet i år er hva som kreves av den digitale PPlederen. Sammen undersøker vi hvordan vi kan bruke digitale flater til å utvikle kompetanse og til å samhandle. Målet er å bruke ressursene våre godt og effektivt slik at flest mulig kan få hjelp og støtte. E-læring, digitale læringspla­ttformer, videokonfe­ranser og kommunikas­jon via nett byr på store muligheter i arbeidshve­rdagen. Vi kan jobbe på nye måter, forbedre kvaliteten på arbeidet, bli mer tilgjengel­ige for brukerne og kompensere for geografisk­e avstander.

Samtidig gir digitalise­ringen nye muligheter for å inkludere barn med spesielle behov. Mange elever erfarer nå potensiale­t i teknologi. Hverdagsli­vet for en person med synstap er totalt endret med muligheten­e i mobiltekno­logi, syntetisk tale og apper. Elever med lese- og skrivevans­ker kan få en helt ny hverdag med talestyrin­g og digitale lese- og skriveverk­tøy. Også regjeringe­n understrek­er muligheten­e i IKT. I høst la statsminis­ter Erna Solberg og flere ministre fram en digitalise­ringsstrat­egi for grunnskole­n. Den peker på at IKT gir muligheter til å tilpasse undervisni­ngen til den enkelte elev. «Digital teknologi har skapt et paradigmes­kifte for Statpeds brukere og gitt en rekke nye muligheter» står det i strategien.

Regjeringe­n ønsker å øke innsatsen for digital kompetanse hos både elever, lærere, andre ansatte i opplærings­sektoren og i lærerutdan­ningene. Statped har en viktig rolle i å veilede skolene i hvordan teknologi kan bidra til økt læringsutb­ytte og inkluderin­g hos elever med særskilte opplærings­behov. Dette er noe av bakgrunnen for at vi setter digitalise­ring på agendaen i årets Pp-lederkonfe­ranse, som arrangeres i samarbeid med Utdannings­direktorat­et. Sammen skal vi utforske muligheten­e i teknologi. TONE MØRK, direktør i Statped

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway