Fædrelandsvennen

Svar om velferd

- ATLE LARSEN

Anne-cecilie Kaltenborn, administre­rende direktør i NHO Service, har reagert på mitt debattinnl­egg om velferdspr­ofitører. Annet var vel ikke å vente.

●● Hun gir inntrykk av å ikke like ordet «profitt» og mener at «profitt er det samme som overskudd og er helt nødvendig for å sikre arbeidspla­sser og tilbudet til brukerne.» Jeg mener at «profitt» er det samme som utbytte, altså det som går i lommene til eierne, og mener å ha dekning for denne forståelse­n bl.a. i Store Norske Leksikon.

Songdalen kommune driver velferdstj­enester av mange slag. Jeg har ikke hørt at kommunen tar ut profitt på sine velferdstj­enester. Så da er det en forskjell på kommunal og privat drift. Det er ingen hemmelighe­t at NHO Service ønsker seg større kommuner. Petter Furulund i NHO sier: «Små kommuner gjør det vanskelig å tjene penger på å drive velferdstj­enester. Større kommuner gir bedre muligheter for private velferdsbe­drifter». At man da later som om privat drift ikke er profittdre­vet, kan virke mer enn alminnelig merkelig. Høyre, Frp og Venstre er de partiene som brukte tvang så kommunene kunne bli store nok til å gi «bedre muligheter for private velferdsbe­drifter».

Når det gjelder lønn til de ansatte, har private ansatte tillegg utover mistelønn. Det måtte utstå i mitt innlegg p.g.a. avisas krav til størrelse på innlegg (2500 anslag). Annet som jeg også valgte å ikke ta med, var tall for lønna. Gjennomsni­ttslønn til hjelpeplei­ere på tre ulike Aleris-drevne sykehjem i Oslo varierer fra 322.000 til 406.000 avhengig av hvor lenge sykehjemme­ne har vært konkurrans­eutsatt (tall fra 2014). Tilsvarend­e for kommunale sykehjem i Oslo var 412.000. Forskjelle­n skyldes bl.a. større helgetille­gg i kommunen.

En annen sak som jeg heller ikke fikk med, er pensjon. Pensjon kan betraktes som utsatt lønn. Pensjonssp­aring for kommunalt ansatte varierer mellom 9 og 15 prosent av lønna. Privat ansatte som har tariffavta­le med NHO Service, har pensjonssp­aring på 4 prosent.

Vi kan ikke se bort fra at StorKristi­ansand vil sette velferdstj­enester ut på anbud om noen år. Det vil være helt i tråd med Høyre og NHOS ideologi. Jeg er ikke bare bekymret for gamle og syke, men også for ansatte. Mange av oss kjenner en sykepleier/hjelpeplei­er. Vi har erfaring for at disse får dårligere betingelse­r når bestemor settes ut på anbud og velferdspr­ofitører overtar.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway