Fædrelandsvennen

Flukt-teater på Sand-festivalen

På Sand-festivalen vises Hedda-belønte «We come from far, far away». Abdallah Badleh fra Aleppo er en av dem som bidro til fluktteate­ret.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Vi dro fra Tyrkia til Hellas med småbåt. Videre gikk reisen til Serbia, Bulgaria, Slovenia og videre med tog til jeg var i Norge. Da var det ikke mulig å komme lengre, sier Abdallah Badleh (18). Det er to år siden han rømte fra krigsherje­de Aleppo i Syria. Reisen endte da foreløpig på transittmo­ttaket for enslige mindreårig­e asylsøkere på Hvalstad i Asker.

Der var Abdallah en av flere titalls bidragsyte­re til teaterense­mblet NIES (New Internatio­nal Encounter) innsamling av historier. Disse skulle senere bli til teaterstyk­ket «We come from far, far away». Stykket vant i juni Hedda-prisen for beste teaterstyk­ke for ungdom, og det har vært vist i Sverige, Tsjekkia og Storbritan­nia i tillegg til Showbox-festivalen i Oslo.

FLUKT-TEMA

Dessuten har det vært vist 50 ganger for skoleklass­er, og denne uka er det altså Sand-festivalen i Kristiansa­nd som får besøk.

Tema på årets utgave av Sandfestiv­alen er «På flukt». Festivalen gikk tidligere under navnet Assitej-festivalen, og er en internasjo­nal scenekunst­festival for barn og unge. Den ble første gang arrangert i Kristiansa­nd i 1996, og foregår i år fra 12. til 16. september i Kilden og på Aladdin.

– Stykket vises flere ganger både torsdag og fredag for skoler, men en av forestilli­ngene på torsdag er åpen, sier skuespille­r Iva Moberg fra NIE.

FIKK OPPHOLD

Fædrelands­vennen møter henne og Abdallah ved Kilden. Her skal han torsdag for første gang se teaterstyk­ket.

Abdallah har bodd i Kristiansa­nd etter at han fikk oppholdsti­llatelse for et drøyt år siden. Flere av vennene fra mottaket har fått avslag og har enten blitt sendt ut av landet eller har flyktet videre.

– Historien i stykket handler

FAKTA Sand-festivalen

● Scenekunst­festival for teater for barn og unge.

● Kilden og Aladdin i Kristiansa­nd, 12.-16. september.

● I Kristiansa­nd siden 1996.

● 10 norske og internasjo­nale forestilli­nger.

● Arrangeres av ASSITEJ (Associatio­n Internatio­nale du Theatre pour I’enfance et la Jeunesse ) Norge. om to gutter som flykter fra Syria og fram til de kommer til Oslo S, sier Iva Moberg. Publikum blir plassert i et stort telt, og inne i dette er det igjen plassert et mindre telt. Her møter de to gutter som forteller historien om hvordan de flykter fra Syria og fram til de kommer til Oslo S.

FLYKTER ALENE

– Vi vil skape empati og fokus på en problemsti­lling som mange barn og foreldre er opptatte av. At bidragsyte­rne også er barn som flykter alene, gjør stykket ekstra aktuelt for norske barn. Gjennom forestilli­ngen får de se inn i virkelighe­ten til mennesker som kanskje bor i nabolaget, men som har hatt en helt annen barndom, sier Iva Moberg.

Publikum blir involvert i forestilli­ngen både underveis og etterpå.

FAMILIEN

– Mange av barna er nysgjerrig­e på og overrasket over hvordan det egentlig er å være på flukt. De blir overrasket når de får vite at vi har snakket med ekte flyktninge­r, og kanskje til og med tatt på dem. Kanskje har de bare sett bilder av overfylte gummibåter, og de vet ikke så mye mer enn det de har sett, sier Iva Moberg.

Abdallah forteller at resten av familien er igjen i Aleppo.

– Jeg har selvfølgel­ig mye kontakt med dem. Jeg ringer ofte min mor når jeg skal koke noe, sier han.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Abdallah Badleh (t.h.) bor nå i Kristiansa­nd. Iva Moberg fra teatergrup­pa NIE har brukt hans opplevelse­r i teaterstyk­ket «We come from far, far away».
FOTO: KJARTAN BJELLAND Abdallah Badleh (t.h.) bor nå i Kristiansa­nd. Iva Moberg fra teatergrup­pa NIE har brukt hans opplevelse­r i teaterstyk­ket «We come from far, far away».
 ?? FOTO: NEW INTERNATIO­NAL ENCOUNTER / NIE ?? Fra en tidligere oppsetning av «We come from far, far away».
FOTO: NEW INTERNATIO­NAL ENCOUNTER / NIE Fra en tidligere oppsetning av «We come from far, far away».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway