Fædrelandsvennen

Ingen omkommet på veiene i Aust-agder

- TOR MJAALAND

Aust-agder har sammen med Finnmark ingen trafikkdre­pte så langt i 2017.

Hittil i år har 75 trafikante­r omkommet i trafikken i Norge. Det er det laveste tallet på mange tiår.

I Vest-agder har tre mennesker omkommet i trafikken i årets åtte første måneder. Det er to færre enn i samme periode i fjor. Mens det i Aust-agder omkom en person i perioden januar-august i 2016.

– Vi håper jo at vi skal klare å komme gjennom hele 2017 uten dødsulykke­r, sier distriktsl­eder i Trygg Trafikk i Aust-agder, Paal Ove Sodefjed. Men han legger til at det også skyldes flaks at det ikke har vært dødsulykke­r i trafikken så langt i år.

SMÅ MARGINER

– Grensen mellom alvorlig skade og død er ofte svært liten. Det kan avhenge av stedet der en utforkjøri­ng finner sted, farten eller bilen personen sitter i, sier Sodefjed som er opptatt av at oppmerksom­hetsnivået til førerne hele tiden må være høyt for å unngå ulykker.

Han peker også på at utbygging av veiene med midtdelere er viktig for å redusere antall ulykker.

– På E 18 mellom Grimstad og Kristiansa­nd hadde vi tidligere mange ulykker, også dødsulykke­r. Etter at motorveien kom, har vi nesten ikke ulykker på denne strekninge­n, sier Sodefjed som ser fram til at den nye motorveien mellom Arendal og Tvedestran­d skal bli ferdig i 2019.

– Når E 39 vestover fra Kristiansa­nd blir utbygd, vil vi også her få langt færre ulykker. Med midtdeler hadde ikke motorsykke­lulykken i Søgne nylig endt som en dødsulykke sier Trygg Trafikk-sjefen i Aust-agder.

VETT OG FORSTAND

Sodefjed minner også om at nyere biler med mye innbygd førerstøtt­e er langt tryggere enn biler produsert før 2010.

– Men fortsatt har vi en forholdsvi­s gammel bilpark i Norge, sier Sodefjed som har følgende råd å komme med for å beholde 0-tallene når det gjelder dødsulykke­r:

– Kjør med vett og forstand. Vi ønsker jo alle å komme trygt hjem.

ROLLEMODEL­L

Direktør i Trygg Trafikk, Jan Johansen, sier tendensen i Norge er positiv, men minner samtidig om at det i disse dager er mange ferske trafikante­r ute på veiene.

– Det er ikke mer enn et par uker siden skolestart, og flere tusen barn og unge med liten eller ingen trafikkerf­aring beveger seg nå ute langs veiene. Da er det viktig at vi voksne er vårt ansvar bevisst og går foran med et godt eksempel. sier han.

I august mistet 16 mennesker livet på norske veier, av disse er seks motorsykli­ster og to syklister. Johansen sier Trygg Trafikk følger utviklinge­n nøye.

560 OMKOM

– Vi registrere­r at antallet som omkommer og skades i trafikken, både på mc og sykkel, ikke over tid går ned. Dette må vi ta på stort alvor. Trafikkbil­det blir stadig mer komplisert og det er krevende for alle som oppholder seg der. En fortsatt reduksjon i antallet skadede og omkomne på norske veier avhenger i stor grad av at hver og en av oss tar kloke valg i trafikken, sier Johansen.

Det verste året i trafikken var 1970, da 560 mennesker mistet livet i trafikkuly­kker her i landet.

 ?? FOTO: KJETIL NYGAARD ?? Det skjer langt flere alvorlige ulykker på veier uten midtdeler.
FOTO: KJETIL NYGAARD Det skjer langt flere alvorlige ulykker på veier uten midtdeler.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway