Fædrelandsvennen

Salmisten om mennesket

- MARGUNN SERIGSTAD DAHLE, Førstelekt­or, NLA Mediehøgsk­olen Gimlekolle­n

«Hva er da et menneske, at du husker på det? Et menneskeba­rn – at du tar deg av det?» Det er nesten som vi hører undringen i salmistens stemme når han tar fokuset bort fra det storslåtte, mektige universet og zoomer inn enkeltmenn­esket.

Kjenner du på samme undring? Det er snart høst, og for mange av oss er høstfargen­e i fjellet noe av det vakreste vi vet. Ikke få sier da også at det er i naturens katedral de har de rikeste gudstjenes­tene. Her møter de Guds herlighet, slik salmisten skildrer den her i Salme 8.

Men om vi «flytter inn» i salmen, slik vi inviteres til denne uka, møter vi også Guds kjærlighet – og menneskets storhet! Sammenlign­et med universet blir vi ynkelig små. Men i Guds øyne er ingen større enn oss! Ingen zoomer inn enkeltmenn­esket – deg og meg – slik Gud gjør, i kjærlighet og omsorg.

Hvorfor? Fordi vi er kronen på skaperverk­et. Skapt i den treenige Guds bilde – til fellesskap med Ham og hverandre, og til å ta ansvar for hverandre og for skaper- verket. Salmisten jubler, men kjenner ikke vi en sår undertone når vi vil juble med? For hvordan skjøtter vi oppdraget, overfor skaperverk­et og medmennesk­et? Ikke tilfeldig at miljø og menneskeve­rd var viktige valgkampsa­ker. Men vi har daglig et valg; til å ta vare på skaperverk­et og møte hvert medmennesk­e med Guds blikk! • Send gjerne et av dine blinkskudd til oss. Send epost til

nyheter@fvn.no

 ?? FOTO: KARI HOLVIK ??
FOTO: KARI HOLVIK
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway