Fædrelandsvennen

New York, New York

Min absolutte favorittby i hele verden, og bakteppe til en mengde filmer. Her er min toppliste.

- Cathrine sordal FILMANMELD­ER cathrine.sordal@gmail.com

Da var det min tur til å bli 40 år. Shit pommes frites! Ble jeg ikke akkurat 24? «Førr ække gørr», sier folk. Jeg er ikke enig. Førr æ skikkelig gørr!

Alternativ­et til å bli eldre er selvfølgel­ig mye verre, men når en da i superfart beveger seg mot livets siste halvdel, med verkende ledd, hengepuppe­r, poser under øynene, nedsatt syn og ikke minst nedsatt hjernefunk­sjon ( jeg har til tider hukommelse som en gullfisk på valium), må man gjøre gøye ting som får tankene bort fra forfallet.

Jeg valgte derfor å legge feiringen til favorittby­en over alle, New York. Og siden jeg nå akkurat har kommet tilbake som en nyforelske­t tenåring, i alle fall på innsiden, vil jeg dele min toppliste over New York-filmer.

«Birdman» (2014) av Alejandro G. Iñárritu med blant andre Michael Keaton, Edward Norton og Emma Stone. I grove trekk handler filmen om en avdanket skuespille­r som er mest kjent for rollen som superhelte­n Birdman. Han prøver å blåse liv i karrieren igjen med et teaterstyk­ke på Broadway. Filmen er et fabelaktig stykke filmkunst som bare må sees. ●● «Taxi Driver» (1976) av Martin Scorsese med Robert Deniro. Filmen handler om Travis som føler seg isolert og ensom etter at han kom hjem fra Vietnam-krigen. Han får jobb som taxisjåfør i et av New Yorks dårligere områder, og han reagerer sterkt på hvor umoralsk samfunnet har blitt. Det topper seg når han møter en 12 år gammel prostituer­t som flykter fra halliken sin. Han bestemmer seg for å gjøre noe med lovløshete­n.

●● «Fame» (1980) av Alan Parker med blant andre Irene Cara og Debbie Allen, om en gruppe ungdommer som går på High School of Performing Arts i New York. Filmen følger åtte forskjelli­ge studenter med forskjelli­g bakgrunn og drømmer fra deres første audition til de er ferdige på skolen.

●● «Breakfast at Tiffany’s» (1961) av Blake Edwards, basert på Truman Capotes novelle, med ikonet Audrey Hepburn i hovedrolle­n. Forfatters­piren Paul Varjak (George Peppard) flytter inn i en boligblokk i New York og blir fascinert av sin pene, og svært utadvendte nabo Holly Golightly, men samtidig forvirret over hennes noe ville livsstil.

●● «Frankie & Johnny» (1991) av Garry Marshall med Al Pacino og Michelle Pfeiffer, er en sart og romantisk liten film om to mennesker som er skadet på hvert sitt vis, men som sammen til slutt får sin lykkelige slutt mens de pusser tennene idet solen står opp over New York.

 ?? FOTO: TWENTIETH CENTURY FOX NORWAY ?? Bildet er fra «Birdman» med blant andre Michael Keaton og Edward Norton.
FOTO: TWENTIETH CENTURY FOX NORWAY Bildet er fra «Birdman» med blant andre Michael Keaton og Edward Norton.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway