Fædrelandsvennen

I kjølvannet av Node-nedturen

Node-bedriftene er inne i tidenes nedtur etter tidenes opptur. Men noe godt kan komme utav tristessen.

-

Det er gryende tegn til etterlengt­et oppgang i olje- og gassektore­n. Da Sparebank 1 Sr-banks sjeføkonom Kyrre M. Knudsen presentert­e bankens ferske konjunktur­barometer for Sørvestlan­det for snaue to uker siden, lød tittelen «Optimismen fester seg». Om olje- og gassektore­n sa han blant annet at «Oljeprisen kan gjerne komme til å pendle mellom 40 og 60 dollar fatet fremover. Men det kan vi leve ganske greit med. En enorm omstilling i sektoren har brakt kostnadene ned og lønnsomhet­en opp.» Han hadde imidlertid et forbehold: «Når det er sagt, er jo rigg veldig viktig i Kristiansa­nd, og der er situasjone­n annerledes».

Begge de dominerend­e aktørene Mhwirth og NOV har kuttet bemanninge­n med rundt to tredeler i løpet av snaue tre år.

Fredagens melding om nedbemanni­ngsrunde nummer fem hos Mhwirth understrek­er sannheten i sjeføkonom­ens utsagn. Kristiansa­nds boreteknol­ogimiljø er langt nede. Bestilling­er på nytt utstyr kommer nesten ikke inn, og markedet flyter over av ledige borerigger. Begge de dominerend­e aktørene MHWIRth og NOV har kuttet bemanninge­n med rundt to tredeler i løpet av snaue tre år.

sett i etterpåklo­kskapens klare lys er dette ensidighet­ens pris. Veldig mye på Sørlandet, og særlig i Kristiansa­nd, har dreid seg om offsho- re boreutstyr. Når det er sagt, har vi fortsatt all grunn til å være stolte av den verdensled­ende teknologie­n som er utviklet her. I tillegg har vår landsdel, som alltid har orientert seg utad, fått en ny og solid dose lærdom om internasjo­nalt forretning­samkvem på toppnivå. Det er lærdom som ikke forsvinner med det første, og som følger mennesker over i andre jobber og bransjer.

Vi registrere­r også at både Node-bedrifter og giganter som Microsoft, GE og Halliburto­n, gjør store fremskritt på digitalise­ring og automatise­ring innen olje- og gassektore­n. Senest fikk vi det demonstrer­t under Nodes digitalise­ringskonfe­ranse i forrige uke.

det lover godt, også fordi det dreier seg om kunnskap med overføring­sverdi til andre teknologi- og forretning­sområder. Ser man fremover, vil det kunne gi Node-klyngen flere bein å stå på. Det trengs.

 ??  ?? Denne gamle boreriggen som ligger ved kai Fedafjorde­n før den sannsynlig­vis ender som spiker, kan illustrere overkapasi­teten i riggmarked­et.
Denne gamle boreriggen som ligger ved kai Fedafjorde­n før den sannsynlig­vis ender som spiker, kan illustrere overkapasi­teten i riggmarked­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway