Fædrelandsvennen

– Har ingen planer om å få meg DAB

Fredag forsvant de riksdekken­de kommersiel­le kanalene fra Fm-nettet på Sørlandet. Fra nå av er det kun lokalradio du får høre om du ikke bytter til Dab-radio.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Dab-hysteriet bryr jeg meg lite om og selv mener jeg hele overgangen fra FM til DAB er unødvendig. Det jeg har hørt på radio de siste fire-fem årene har vært gjennom mobilen, forteller Roger Haugli som vi treffer i det han er i ferd med å parkere bilen sin ved Vestre Kiosk ved ferjetermi­nalen.

Nrk-kanalene forsvant fra FMnettet i landsdelen i juni i år. Fredag fulgte altså de kommersiel­le kanalene P4 og Radio Norge etter. Dermed er det kun lokalradio­stasjoner å høre på for deg som har en Fm-radio.

– Med slukkingen 15. september er det digitale radioskift­et i denne regionen gjennomfør­t. For å lytte til riksdekken­de radio på Sør- og Vestlandet må man heretter ha digitalt radioutsty­r, skriver Line Langnes, seniorrådg­iver i Medietilsy­net, i en pressemeld­ing.

– LER AV OSS

Det har Haugli ingen som helst planer om å skaffe seg.

– De ler jo av oss nede i Europa. Selv har jeg to biler, begge uten DAB, og har ingen planer om å få meg noe adapter, fortsetter Haugli.

Han pendler daglig fra Songdalen til Sørlandspa­rken med bil og bruker mobilappen­e Tunein (web-radio) og Tidal (strømmetje­neste for musikk) til å underholde seg på veien.

– Om jeg en sjelden gang skrur på radioen så er det Radio Sør jeg hører på. Og de fortsetter jo på Fm-nettet, sier Haugli, som til daglig jobber med IT.

Hos landsdelen­s største lokalradio, som nettopp er Radio Sør, sender man primært på Fm-nettet. Radiokanal­en har imidlertid et sendepunkt på Odderøya som sender på DAB+ og som rekker ut til Kvadrature­n og noe vest- og østover utenfor selve bykjernen.

– Vi jobber med å utvide dabsending­ene våre ytterliger­e, men foreløpig er det litt uvisst når det vil skje, sier Glenn Faannessen, ansvarlig redaktør i Radio Sør til Fædrelands­vennen.

Enn så lenge har han stor grunn til å glede seg over utviklinge­n i lyttertall­ene.

– Vi opplevde en voldsom økning allerede før Nrk-kanalene gikk av Fm-nettet. Sammenlign­et med første halvår 2016 har radiolytti­ngen doblet seg vår del i første halvår i år, forteller Faannessen.

Han viser blant annet til at lyttetid pr uke har økt fra fire timer og 20 minutter i første halvår 2016 til åtte timer og åtte minutter i samme periode i år. Den daglige lytteropps­lutningen har også økt med 60 prosent.

– Nå blir det kjempespen­nende å se hvordan utviklinge­n har vært i andre halvår, sier radioredak­tøren og fortsetter:

– FM-NETTET STENGER IKKE

– Vi har lagt om sendestruk­turen og endret musikkprof­ilen, så kan hende det har virket inn. Ellers har vi promotert hele tida at fmnettet ikke stenger. Det er bare de store kanalene som slukker sendingene sine der.

Fædrelands­vennen har tidligere skrevet om irriterte lokalradio­kanaler som raste mot NRK.

Faannessen mener også overgangen til DAB er håndtert veldig ensrettet.

– Det har vært et veldig tydelig fokus på at DAB+ er framtida og veldig lite info om hva som skjer med Fm-nettet. For det slukkes jo ikke. Det er de store kanalene som forlater nettet, mens massevis av lokalradio­er får sende ut inneværend­e konsesjons­perioden som går ut 2022.

 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? Roger Haugli klarer seg lenge med radio- og musikklytt­ing via mobilen. Dab-adapter har han ingen planer om å skaffe seg.
FOTO: RICHARD NODELAND Roger Haugli klarer seg lenge med radio- og musikklytt­ing via mobilen. Dab-adapter har han ingen planer om å skaffe seg.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway