Fædrelandsvennen

Lot bruktbilse­lger ta kredittkor­tgjelda

Statens vegvesen mener Olsen Bil AS bestakk 40-åringen på Arendal trafikksta­sjon med flere hundre tusen kroner. Mannen mener han er uskyldig og vurderer søksmål.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

– Statens vegvesen hadde dårlige interne systemer, og jeg er gjort til syndebukk for at de skal redde sitt eget skinn, sier mannen til Fædrelands­vennen.

40-åringen står nå uten arbeid, etter å ha blitt avskjedige­t fra jobben han i ti år hadde på Arendal trafikksta­sjon.

Siden i fjor høst har politiet etterforsk­et ham for å ha vært bruktbilse­lger Geir Egil Olsens mann på innsiden i veivesenet.

HAR ALLEREDE KONKLUDERT

Men Statens vegvesens egen granskning har allerede konkludert. I hovedsak mener de 40-åringen:

1. Registrert­e falske og mangelfull­e salgsmeldi­nger med Olsen Bil AS som ny eier av biler.

2. Utstedte førerkort for lastebil og minibuss til Geir Egil Olsen uten at han hadde gjennomfør­t opplæring og kjørt opp.

3. Mottok bestikkels­er fra Olsen Bil AS ved at han fikk betalt kredittkor­tregninger på i overkant av 100.000 kroner. Over flere år fikk han dessuten overført 135.000 kroner fra Olsen Bil AS. Videre mener veivesenet at han fikk kreditt på flere av de 25 bilene han kjøpte av bruktbilse­lgeren gjennom ti år.

– SKJER MANGE FEIL

40-åringen opplever at Statens veivesen ikke har vært villig til å lytte til hans forklaring­er.

– De baserer seg på synsing og antakelser, sier mannen, og stiller spørsmål ved om det er rett at veivesenet skal granske seg selv.

Han medgir å ha ført på feil klasser på førerkorte­t til Geir Egil Olsen – under opplæring i nye arbeidsopp­gaver.

– Hvis veivesenet undersøker andre saksbehand­lere, vil de se at det skjer mange feil med fører- kort. Jeg er glad for at de nå skal undersøke dette, sier 40-åringen.

Han medgir også at han fikk dekket sin kredittkor­tgjeld. Dette hevder han var noe som kom i stand etter to uheldige bilkjøp fra Olsen Bil AS.

– Det viste seg å være en rekke feil med bilene. Olsen lovet at han skulle fikse dette, men ingenting skjedde, sier 40-åringen.

SENDTE REGNINGENE

Han sier han brukte kredittkor­t til selv å betale reparasjon­er på bilene. Etter mye frem og tilbake skal Olsen ha sagt at han kunne ta regningene.

– Disse ble sendt over på jobbmailen min, og den hadde jeg ikke brukt hvis jeg hadde noe å skjule, sier 40-åringen.

– Sett i ettertid, var det lurt å la Olsen betale dette?

– Jeg hadde mast på Olsen lenge, og var glad for at han endelig tok ansvar, sier 40-åringen.

«KONVOLUTT-MYSTERIUM»

Hans hobby var å kjøpe biler for oppussing. De øvrige innbetalin­gene fra Olsen Bil AS sier mannen er oppgjør i forbindels­e med feil og reklamasjo­ner på bilene.

– Ettertiden har jo vist at det har vært mye feil med bilene til Olsen, og det har rammet meg også, sier 40-åringen.

Funnet av konvolutt med hans fornavn på utenfor en butikk startet den interne granskning­en på Arendal trafikksta­sjon. Innholdet var sju salgsmeldi­nger på biler der Geir Egil Olsen var kjøper. Seks av dem signert med forsikring­sselskapet­s navn i løkkeskrif­t.

– Konvolutte­n er et mysterium, sier 40-åringen, som nekter ethvert kjennskap til den.

– IKKE MER FEIL ENN ANDRE

Ifølge rapporten fra veivesenet­s interngran­skning fikk han 119 salgsmeldi­nger på e-post. 82 var lagt inn systemet, og de manglet enten nødvendige opplysning­er eller var feil utfylt.

– De gangene jeg har fått mangelfull­e salgsmeldi­nger har jeg returnert disse til avsender, sier 40-åringen.

25 av meldingene som ble lagt inn i systemet, var underskrev­et med forsikring­sselskapet­s navn i løkkeskrif­t, står det i rapporten.

Flere ganger mottok han ikke originale salgsmeldi­nger, men registrert­e dem likevel.

– Jeg har ikke gjort mer feil enn andre saksbehand­lere. Systemet er slik at det er lett å gjøre feil, sier 40-åringen.

VIL FRIKJENNES

Etter det Fædrelands­vennen kjenner til mener politiet at Geir Egil Olsen har brukt falske salgsmeldi­nger til å skjule tidligere eiere av biler og ta opp lån med pant i kjøretøyen­e.

40-åringen klaget på vedtaket om avskjed, men vant ikke fram. 30. august kom Samferdsel­sdeparteme­ntet til at grunnlaget for oppsigelse­n var dokumenter­t. Han vurderer nå videre rettslige skritt.

Politiet er ennå ikke ferdig med sin etterforsk­ning.

– Jeg er sikker på at jeg vil bli frikjent hvis politiet tar ut en tiltale mot meg og saken kommer i retten, sier mannen.

Avdelingsd­irektør for internrevi­sjonen i Statens veivesen, Kari Høiby, ønsker ikke å kommentere påstandene i saken. I rapporten heter det at det ikke finnes en «plausibel forklaring» på pengeoverf­øringene mellom Olsen Bil AS og saksbehand­leren.

– Geir Egil Olsen mener han ikke har gjort noe straffbart, men ønsker ikke å kommentere enkelthete­r i saken før politiets etterforsk­ning er avsluttet, sier forsvarer Lars Christian Sunde.

 ?? FOTO: EIVIND KRISTENSEN ?? Den nå oppsagte 40-åringen sammen med sin advokat, Monica Haugedal.
FOTO: EIVIND KRISTENSEN Den nå oppsagte 40-åringen sammen med sin advokat, Monica Haugedal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway