Fædrelandsvennen

Vil sjekke førerkort utstedt over hele landet

- ROALD ANKERSEN EIVIND KRISTENSEN

En ny rapport avslører en rekke svakheter i veivesenet­s systemer. Nå skal alle førerkort utstedt før 1. september 2014 undersøkes.

Regionveis­jef Kjell Inge Davik innrømmer at han er overrasket over at granskerne fant så mange hull i deres systemer.

– Vi skal lukke de hullene vi kan. Flere tiltak skal vurderes på nasjonalt plan. Dette er en læring vi tar med oss videre, sier Davik.

– Vil det ikke uansett være vanskelig å hindre juks dersom man har utro ansatte?

– Vi skal i hvert fall gjøre det så vanskelig som mulig, sier Davik.

«Saksbehand­leren ved Arendal trafikksta­sjon utnyttet manuelle prosesser og arbeidsgiv­ers tillit til å begå mislighete­r», skriver internrevi­sorene til Statens vegvesen i rapporten etter granskning­en av korrupsjon­smistanker mot en saksbehand­ler (40).

De peker blant annet på feilaktig utstedelse av førerkort, utstedelse av prøveskilt til seg selv, forfalsked­e salgsmeldi­nger og mottak av utilbørlig­e fordeler.

Mannen mener han ikke har gjort noe straffbart.

I etterkant har veivesenet gått gjennom 1500 salgsmeldi­nger. Langt over halvparten hadde feil. Rapporten konkludere­r med at Statens vegvesen og de ansatte har tatt for lett på salgsmeldi­ngene.

«Ved å godkjenne forfalsked­e salgsmeldi­nger legges det til rette for svindel. Det gir den nye eieren muligheten til å bli registrert som eier av kjøretøyet uten en gyldig avtale mellom tidligere og ny eier. Ny eier kan selge kjøretøyet videre, eller låne penger med pant i kjøretøyet», står det i revisjonsr­apporten.

1. september 2014 ble førerkorts­ystemet endret, og rapporten slår fast at muligheten for å utstede førerkort på feilaktig grunnlag er blitt tilnærmet eliminert. Likevel er man nå i gang med å sjekke tidligere utstedte førerkort over hele landet.

«Internrevi­sjonen anbefaler at arbeidet som er igangsatt for å få en total oversikt over ev. feilaktig utstedelse av førerkort før 1. september 2014 fullføres, at førerkort utstedt på feilaktig grunnlag tilbakekal­les og at sanksjoner vurderes overfor involverte saksbehand­lere»

Internrevi­sjonen foreslår også en rekke andre tiltak som gjør det vanskelige­re for saksbehand­lere å gjøre feil eller utnytte systemet.

Kari Høiby ledet granskings­arbeidet. Hun sier at det er en balansegan­g å vurdere hvor vanntett internsyst­emene bør være.

– Vår jobb er å finne fakta, så er det opp til andre i Statens vegvesen hva de vil gjøre med det, sier hun.

Det var Agderposte­n som først skrev om rapporten.

 ?? FOTO: ERNEST BOSWARVA ?? Den korrupsjon­ssiktede nå oppsagte ansatte i Statens vegvesen jobbet på Arendal trafikksta­sjon.
FOTO: ERNEST BOSWARVA Den korrupsjon­ssiktede nå oppsagte ansatte i Statens vegvesen jobbet på Arendal trafikksta­sjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway