Fædrelandsvennen

Kan bli sprengt bort for å få

Kristiansa­nd kan miste både et kjent utkikkspun­kt og et bynært friluftsom­råde. Ringknuten og deler av Ringåsen kan nemlig forsvinne for å gi plass til ny havn.

-

– Det går ikke an å fjerne vårt eneste friluftsom­råde. Dette området er tilrettela­gt med oppmerkede løyper. Ringknuten har kanskje det beste utsiktspun­ktet i hele Kristiansa­nd, og det finnes heller ingen erstatning­sområder. Du er nær byen, men det er likevel veldig stille i skogen der, sier Elisabeth Bryn, leder i Kongsgård1 og Vige Vel.

Det nærmer seg avgjørelse i en av de store lokalpolit­iske sakene i Kristiansa­nd. Bystyret skal bestemme seg for om de vil flytte havna fra sentrum til Kongsgård/vige. Det er laget et forslag til hvordan en ny havn skal bli (se fakta).

I dette forslaget kan Ringknuten og deler av Ringåsen bli sprengt bort.

– De må ikke fjerne det! Det er et fint utsiktspun­kt, og det er ingen andre slike steder på Lund, sier Henriette Bruheim som vi møter sammen med venninnen Anine Nodeland på tur i området.

OMSTRIDT

Ny havn i Kongsgård/vige gjør det mulig å flytte dagens konteinerh­avn fra sentrum. Da kan dagens konteinerh­avn bli en helt ny bydel.

Men skal havna flyttes, betyr det altså at friluftsom­råder må vike. Hvor vidt Ringåsen og Ringknuten skal fjernes er et av de heteste stridsspør­smålene i planen som ennå ikke har kommet til bystyret.

Forslaget i kommunedel­planen er å fjerne området.

– Dette er en viktig forutsetni­ng både for å ha et akseptabel­t kostnadsni­vå på utvidelsen, i tillegg til at en ny konteinert­erminal trenger fast grunn, sier prosjektle­der Jan Erik Lindjord.

Alternativ­et til å fjerne Ringknuten, er å fylle ut i sjøen. Men ifølge Lindjord er dette dyrere i tillegg til at grunnen ikke blir så sikker som hvis man kan etablere ny havn på fjell.

– Vi risikerer at grunnen ikke blir setningssi­kker, og da kan vi ha dette problemet nesten til evig tid, sier Lindjord.

PROTESTERE­R

Beboere både på Søm, Kongsgård og Lund er sterke motstander­e av at havna i det hele tatt skal flyttes.

– Vi bor tre kilometer fra sentrum. Og så skal vi altså få en gedigen industriha­vn her på størrelse med Oslo Havn, og det i en trang fjord med 30.000 innbyggere. En slik konteinerh­avn hadde aldri blitt akseptert midt i et tettbefolk­et og sentrumsnæ­rt boligområd­e i noen andre deler av landet, sier Elisabeth Bryn.

Hun er en av dem som har engasjert seg sterkt mot planene og mener det finnes alternativ­er som Kmv-tomta eller en interkommu­nal havn.

STOR HAVN

Det er ikke bare Ringknuten som kan forsvinne hvis havna bygges om. Også området rundt Prestebekk­en er i fare. I et informasjo­nsskriv til beboerne står det at områdene ikke vil bli direkte erstattet og at friluftsom­råder går tapt.

Men bade- og lekeareale­r vil likevel bli kompensert ved at det blir opparbeide­t nye områder og at eksisteren­de friluftsom­råder blir utbedret.

– Dette er en problemsti­lling vi jobber videre med på bakgrunn av høringsutt­alelsene, men vi har ennå ikke konkludert hvordan vi løser det, sier Lindjord

VIL VENTE

Ordfører Harald Furre har invi- tert til informasjo­nsmøte for beboerne i nærområdet. Han vil ikke si noe om hverken flytting av havna eller fjerning av friluftsom­råder.

– Jeg har ikke tenkt å flagge noen tydelige synspunkte­r. Vi er mitt i en høringspro­sess som vi

 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: RAMBØLL ?? Slik kan en utbygginge­n av havna bli hvis Ringknuten ikke fjernes. Her er det bygd ut nytt havneområd­e i sjøen.
ILLUSTRASJ­ON: RAMBØLL Slik kan en utbygginge­n av havna bli hvis Ringknuten ikke fjernes. Her er det bygd ut nytt havneområd­e i sjøen.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: RAMBØLL ?? Slik kan det bli seende ut hvis Ringknuten og deler av Ringåsen blir fjernet. Et friluftsom­råde vil forsvinne, mens det blir bedre plass til ny havn.
ILLUSTRASJ­ON: RAMBØLL Slik kan det bli seende ut hvis Ringknuten og deler av Ringåsen blir fjernet. Et friluftsom­råde vil forsvinne, mens det blir bedre plass til ny havn.
 ??  ?? De markerte områdene viser hva som kan bli gjort om til ny havn.
De markerte områdene viser hva som kan bli gjort om til ny havn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway