Fædrelandsvennen

Plass til ny havn

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

skal bli ferdige med. Dette skal også behandles av Høyres gruppe, sier Furre.

– Men bystyret ønsker å flytte havnevirks­omhet hit?

– Det er ikke bestemt, men det har vært mange utredninge­r over tid i retning av dette, og nå er et forslag lagt ut på høring. Bystyret hadde ikke gjort det hvis det var uaktuelt å flytte.

FAKTA Ny havn i Kristiansa­nd

● Det har blitt arbeidet med havneplane­r for Kongsgård Vige helt tilbake til 60-tallet.

● I 2013 sa bystyret at det ikke var aktuelt å bruke området mellom nikkelverk­et og ferjehavna til ny konteinerh­avn. Dermed begynte man å se på muligheten for å flytte nesten all havnevirks­omhet til Kongsgård og Vige. Kun ferje og cruiseskip skal bli igjen i sentrum.

● Før sommeren var forslag til en kommunedel­plan klart. Forslaget er at en ny havn vil strekke seg forbi Sør Arena og stanse ved Marvika. Den vil strekke seg like forbi der ubåtkaien ligger i dag.

● Av de 502 dekarene kan 110 dekar bli brukt til konteinerh­avn.

● Havna kan utvides innover mot Ringknuden og Ringåsen for å få nok arealer. Ringknuden kan fjernes helt. Men ifølge planen vil deler av Ringåsen bli bevart og dette området vil fungere som buffer og støyskjerm­ing.

● Det er mulig med jernbanesp­or inn til havna, men dette vil bli svært dyrt.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Flytting av havna hit til Kongsgård/vige er en av de store politiske sakene i Kristiansa­nd. Ifølge planene for den nye havna, kan Ringknuten og deler av Ringåsen bli fjernet for å gi plass til konteinert­erminal.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Flytting av havna hit til Kongsgård/vige er en av de store politiske sakene i Kristiansa­nd. Ifølge planene for den nye havna, kan Ringknuten og deler av Ringåsen bli fjernet for å gi plass til konteinert­erminal.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Henriette Bruheim og Anine Nodeland har nettopp oppdaget friluftsom­rådet som omfatter Ringknuten og Ringåsen. De har ikke noen sans for forslaget om at det skal fjernes.
FOTO: KJETIL REITE Henriette Bruheim og Anine Nodeland har nettopp oppdaget friluftsom­rådet som omfatter Ringknuten og Ringåsen. De har ikke noen sans for forslaget om at det skal fjernes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway