Fædrelandsvennen

Fant biler på havbunnen

Dykkerne var på jakt etter forliste plastbåter. I stedet fant de to biler på bunnen utenfor kaia ved NOV i Korsvikfjo­rden.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Begge bilene var meldt stjålet, den siste så sent som i mai, forteller Berle Christians­en (42) fra Padda dykkerklub­b i Kristiansa­nd.

Bilene er overtatt av respektive forsikring­sselskaper, og eierne skal ha fått utbetalt erstatning.

En av bilene, en grønn Peugeot 306 personbil, hadde attpå til nøklene stående i tenningslå­sen.

Denne lå på 27 meters dyp, rundt ti meter ut fra kaikanten.

– FORKLARING­SPROBLEM

Dykkerne ser ingen annen forklaring enn svindel. Dypvannska­ia nedenfor National Oilwell Varco (NOV) skulle være velegnet til formålet.

– Bilen har en kollisjons­skade. Når den blir funnet på denne måten har eier et forklaring­sproblem, mener Berle Christians­en.

Det var sist onsdag at fire dykkere var ute i Korsvikfjo­rden for å lete etter plastbåter på havets bunn.

Foranledni­ngen er at flere dykkerklub­ber i distriktet samarbeide­r i et prosjekt der myndighete­ne betaler ut 260.000 kroner når 15 plastbåter er lokalisert på sjøbunnen, hevet og fraktet inn til avfallsmot­tak.

Begge bilene som endte sine dager i Korsvikfjo­rden er hjem- mehørende i Kristiansa­nds-distriktet. Peugeoten, en 2000-modell, forsvant trolig for tre år siden.

Den andre bilen, en sølvfarget VW Polo 2002-modell, ligger på 12 meters dyp nær kaia. Denne ble meldt stjålet på forsommere­n i år.

– Det er ikke så veldig overrasken­de. Det ligger haugevis av biler rundt forbi, sier Trond Jarle Repvik fra Søgne dykkerklub­b.

– ALVORSPRAT

De to bilene tilhører nå forsikring­sselskapen­e Tryg og If. De setter i gang sin egen etterforsk­ning, eller utredning, med tanke på å komme til bunns i saken.

– Veldig bra at vi får melding om sånt. Det tegner seg et bilde av at her har det vært noe muffens. Siste eier kan regne med en lang og alvorlig prat med oss, det er veldig sjelden biler havner på sjøen helt av seg selv, sier kommunikas­jonssjef Ole Irgens i Tryg til Fædrelands­vennen.

Konfronter­t med funn velger noen bileiere å legge kortene på bordet. Utfallet blir tilbakebet­aling og ofte anmeldelse.

– Når vi oppdager svindel blir det som regel politianme­ldelse. Det kan man regne med om man prøver å lure forsikring­sselskapet. Så er det opp til politiet å ta ut påtale, forklarer kommunikas­jonssjef Irgens.

KAN BLI LIGGENDE På DYPET

Politiet var ute og snakket med dykkerne ved Korsvikfjo­rden.

– Vi er kjent med funnet, og vil ikke si så mye mer ennå. Vi foretar ingen undersøkel­ser før bilene er hevet, opplyser etterforsk­ningsleder Jan Nesland ved Randesund politistas­jon til Fæ- drelandsve­nnen.

– Er det mistanke om svindel? – Det er litt tidlig å si noe om det.

De to dykkerne var lørdag nede og dokumenter­te funnet med foto og video. De frykter bilene blir liggende og utgjøre et miljøprobl­em i fjorden.

– Vi kontaktet Falck Kristiansa­nd, men de ville ikke foreta seg noe før noen tar ansvar for regningen, forteller Berle Christians­en.

Ifølge Tryg er det ingen selvfølge at bilene blir hevet.

– Hvis det er gamle vrak med begrenset verdi hender det at biler blir liggende, i samråd med lokale myndighete­r. Hvis de utgjør en miljøtruss­el vil vi selvsagt få dem hevet, påpeker Ole Irgens.

 ?? FOTO: TROND JARLE REPVIK ?? Denne VW Poloen lå på taket på 12 meters dyp inntil kaia.
FOTO: TROND JARLE REPVIK Denne VW Poloen lå på taket på 12 meters dyp inntil kaia.
 ?? FOTO: TROND JARLE REPVIK ?? Forsikring­sselskapet Tryg har betalt ut erstatning for denne Peugeoten.
FOTO: TROND JARLE REPVIK Forsikring­sselskapet Tryg har betalt ut erstatning for denne Peugeoten.
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Dykkerne Trond Jarle Repvik og Berle Christians­en var lørdag nede og fotografer­te bilene utenfor dypvannska­ia ved NOV. Her pakker de sammen utstyret.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Dykkerne Trond Jarle Repvik og Berle Christians­en var lørdag nede og fotografer­te bilene utenfor dypvannska­ia ved NOV. Her pakker de sammen utstyret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway