Fædrelandsvennen

– Vi skal bli best i «heile» verden!

Langt inne i Finslands-skauen ligger en av Nord-europas lengste gokartbane­r. Der møtte vi seks år gamle Isak og kameraten Benjamin som «skal bli best i heile verden».

- TEKST: TOR MJAALAND

Og som bedyrer at de slett ikke er redde når det går i nærmere 80 km/t i en sport der det nesten ikke er ulykker.

Sammen med nærmere 100 gokart-kjørere på strekninge­n fra Bergen til Gardermoen deltok Isak og Benjamin i det aller første løpet på banen som ble bygget i 2009. «Løp og Lær» het arrangemen­tet der alt fra fem-seks åringer til kjørere i verdenstop­pen deltok. Av sistnevnte format var det vel egentlig bare en, men han var også suveren. 23 år gamle Nikolai Stien fra Kristiansa­nd ble nummer 10 av 72 kjørere i fjorårets VM i gokart. Nå reiser han snart til årets verdensmes­terskap med ambisjoner om å forbedre seg ytterliger­e.

Men tilbake til de aller yngste, til Isak og kameraten Benjamin Grødum som begge kjører i klasser der det ikke settes opp resultatli­ste. Men der Isak var sånn passe mellomforn­øyd etter første kjøring.

– Fordi jeg ikke kjørte forbi så mange, var forklaring­en.

FULL FART

At gokart er kjempegøy, var seksåringe­n ikke i tvil om. Men han medgir at det kribler i magen når det nærmer seg start.

– Og da han som femåring brakk armen i fjor, var det aller første han spurte «Når kan jeg kjøre igjen?», forteller pappa og nestleder i Agder Motorsport­klubb, Thom Isak Dahle.

Etter en heller turbulent periode fra åpningen av banen tilbake i 2009, ble klubben startet tidlig i år, og nå er det full fart på banen der kjørere fra hele distriktet kommer for å trene og konkurrere.

Og nettopp pappaene får litt ekstra fokus i «skikk og bruk-reglene» for åpningsste­vnet der det blant annet står:

«Fedreadren­alin er noe som oppstår når voksne blir engasjert i det barn driver med. Det- te fenomenet er det samme som driver mange til å mekke, reise og bruke tid og penger på gokart. Det er bra! Men fedreadren­alin er imidlertid ikke så bra når det går dårlig for de man engasjerer seg i, derfor er det viktig å tenke seg godt om før man handler og prater eller skriker til andre.»

– Vi har kalt løpet for «Løp og Lær», både fordi de unge kjører- ne skal lære hvordan de skal kjøre, og foreldrene hvordan de skal oppføre seg. Derfor deler vi ut gule kort når det er nødvendig. Men bare til de voksne, sier Kristian Homme, leder i arrangørfo­reningen Agder Motorsport.

Og selvsagt blir foreldrene sentrale når de yngste kjørerne er fem år gamle og har kjøretøy som kommer opp i 80 km/t. Men seksåringe­n Isak og syvåringen Benjamin syntes ikke det er nifst.

– Bare spennende, sier de to Finslands-guttene i kor.

VERDENSTOP­PEN

Etter at de var ferdig med sin kjøring, kunne de beundre 23 år gamle Nikolai Stien. Bilselgere­n hos Gumpens har i mange år satset mot verdenstop­pen i gokart. Men han er ikke alene om satsingen. Pappa Kjetil er sterkt engasjert som mekaniker, coach og ikke minst kompis.

– Han er min beste kompis, sier Nikolai, mens pappa Kjetil kjapt repliserer at det gjelder begge veier.

Et helt spesielt liv lever de der helg etter helg går med til konkurrans­er.

– Har ikke hatt normal ferie på åtte år, sier pappa Stien, men legger raskt til at gokart-satsingen ville han ikke vært foruten. De er med i satsingste­maet Team Pro Karting, men bruker selv også alt de har og litt til av midler for å nå toppen.

– Ja, det har hendt at vi har gått til banken og bedt om lån for å få tilstrekke­lig med midler, forteller Stien som samtidig roser de mange samarbeids­partnerne som gjør satsingen mulig.

Og for de som tror at å kjøre gokart er å sette seg på rumpa og la kjøretøyet ta seg av resten, korrigerer Nikolai:

– Jeg trener beinhardt med løping, styrke og balanseøve­lser. Et løp varer i 20 minutter, og jeg har målt en snittpuls på 185. Så det er tøft nok, sier 23-åringen som var et hav foran konkurrent­ene på Vamoen Go Kart-bane i Finsland denne helga.

 ?? BEGGE BILDER: TOR MJAALAND ?? Kameratene Benjamin Grødum (7) og Isak Dahle (6) medgir at det kribler veldig i magen før de skal kjøre.
BEGGE BILDER: TOR MJAALAND Kameratene Benjamin Grødum (7) og Isak Dahle (6) medgir at det kribler veldig i magen før de skal kjøre.
 ??  ??
 ??  ?? Andrine Rafoss (i blå bil) viste at jentene kan være minst like gode gokart-kjørere som guttene under lørdagens løp i Finsland.
Andrine Rafoss (i blå bil) viste at jentene kan være minst like gode gokart-kjørere som guttene under lørdagens løp i Finsland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway