Fædrelandsvennen

Engelsklær­er og blind

For engelsklær­er Cathrine Røksland er det å være blind ingen hindring i livet. Knapt noen av elevene tenker over hennes handikap.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Jeg er jo født blind og vet ikke om annet. Så da kan jeg ikke la noe slikt stanse meg, sier den superblide 26-åringen.

Hennes oppgave er å høre elevene i 7. klasse på Nyplass skole i Lindesnes i engelsklek­sa. Hovedlærer Camilla Syvertsen sender inn to og to elever til et siderom der Røksland hører dem lese høyt.

Selv sitter hun med en bok med blindeskri­ft slik at hun kan følge med.

– Det tok flere måneder før jeg fikk med meg at hun var blind, forteller Simen Antonio Hovden Fidjestøl (12) som er en av elevene som høres når Fædrelands­vennen er på besøk.

Det har gått tre år siden hun ble engasjert på skolen gjennom et Nav-tiltak. Raskt havnet hun som assistentl­ærer i timer med engelsk og musikk.

Hun har alltid likt språk og særlig engelsk. For noen år siden var hun tre måneder i England på et mediekurs. – Da spurte de hvor i England jeg kom fra, smiler hun.

HØRER På FILM

Dessuten har hun lært seg mye engelsk ved å sette på en film. – Men filmen ser du jo ikke? – Neida, men jeg får med meg innholdet ved å høre hva de sier og andre lydeffekte­r. Naturkatas­trofefilme­r er gøyest, ler hun.

Når Fædrelands­vennen er til stede denne morgenen, starter imidlertid dagen med musikk i en 3. klasse. Lærer Gro Govertsen skryter av Cathrine.

– Cathrine er en kjemperess­urs som elevene er veldig gla- de i. Hennes styrke er at hun har bedre musikkøre enn mange seende har, forteller hun.

Når elevene kommer hilser de hjertelig på 26-åringen. I denne klassen er det ingen som er morgensure, de synger «I bakvendtla­nd» for full hals mens Cathrine spiller gitar.

BETYR ALT

Etterpå forteller hun at jobben betyr alt for henne.

– Det er som alle andre kjempevikt­ig å ha noe å stå opp til, noe fornuftig å gjøre. Her får jeg utfordring­er hver dag, forteller hun

Som blind er det likevel noen utfordring­er selv om hun kjenner skolen som sin bukselomme og går rundt uten stokk.

– En av dem er at det ligger sko og sekker rundt om i gangene. Det gjelder å ikke snuble, humrer hun.

En annen er når hun har en klasse alene og ikke kan se elever som måtte finne på å gjøre grimaser mot henne.

– Da rettes oppmerksom­heten fra de andre elevene mot den som gjøre slikt og det blir uro. Men heldigvis sier de andre elevene fra så jeg kan få sagt fra, forteller hun.

– Blir du såret når elever gjør slikt?

– Nei, nei. Blir bare irritert fordi det forstyrrer timen, smiler hun.

TRE BLINDE SØSKEN

Hun har to søsken som også er blinde som skyldes en arvelig genetisk feil.

Heller ikke de ser problemet med sitt handikap. Broren Kris- toffer er fast ansatt som dataprogra­mmerer i Det Digitale VestAgder som også holder til på Vigeland. Søsteren Viktoria går på dans og dramalinja ved en videregåen­de skole i Sarpsborg.

SPILLER I LINDESNES BRASS

På fritiden spiller Cathrine stortromme i Lindesnes Brass. Hun er ikke skvetten ellers heller, for hun har holdt flere solokonser­ter med sin gitar. Det skjer for eksempel 12. oktober på Spiseriet i bygda.

– Jeg skal spille til inntekt for Tv-aksjonen. Da må folk komme, reklamerer den blide damen.

❞ Cathrine er en kjemperess­urs som elevene er veldig glade i. Hennes styrke er at hun har bedre musikkøre enn mange seende har.

GRO GOVERTSEN,

lærer ved Nyplass skole

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Paul Sigvartsen Olsen og Simen Antonio Hovden Fidjestøl høres i engelsklek­sa av Cahtrine Røksland. 7. klasse-elevene tenker overhodet ikke på at hun er blind, hun er som alle andre lærere for dem.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Paul Sigvartsen Olsen og Simen Antonio Hovden Fidjestøl høres i engelsklek­sa av Cahtrine Røksland. 7. klasse-elevene tenker overhodet ikke på at hun er blind, hun er som alle andre lærere for dem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway