Fædrelandsvennen

Fylte himmelen med drager

Flere hundre drager ble sendt til himmels under helgens Dragefesti­val på Tangen.

- TEKST: MARIE N. KALVEHAGEN marie.kalvehagen@fvn.no

– Vi startet festivalen med drageverks­ted på Aquarama lørdag. Vi skjønte vel allerede da at dette kom til å gå kjempebra, det var jo nesten kø ut dørene, sier festivalsj­ef Andrea Louise Bang.

Lørdag og søndag ble det arrangert Dragefesti­val i Kristiansa­nd. I forkant av arrangemen­tet gikk det ut invitasjon­er til et titalls skoler og barnehager i Kristiansa­nd. Arrangøren­e er positivt overrasket over oppmøtet.

– Det har vært helt fantastisk. Allerede første time søndag antar vi at det har vært innom nærmere 2000 mennesker, sier festivalsj­ef Andrea Louise Bang.

FOR INTEGRERIN­G

Med Dragefesti­valen ønsker arrangøren­e å skape en plattform for å skape dialog mellom kulturer.

– I dag er det ekstremt viktig med slike arrangemen­ter som kan skape en arena hvor ulike nasjonalit­eter kan møtes og bygge broer, sier styreleder Omar Sadiq.

Styreleder­en mener at helgens festivalde­ltagere kommer fra nærmere 25 ulike nasjoner.

– Vi ønsker å forebygge radikalise­ring, og samtidig ufar- liggjøre dette med mangfold og flere nasjoner. Her er det flere ulike nasjonalit­eter, og alle ser ut til å ha det kjempegøy, sier han videre.

Søndag fikk alle som var på verkstedet lørdag prøve dragene sine på Tangen. Ynsteri Ahmad og datteren Sofia (2) var blant de mange som møtte opp.

– Jeg kommer fra Afghanista­n, og vi regner oss som det største dragelande­t. Så dette er veldig gøy for oss, sier Ynsteri.

Kampsport med drager har vært en tradisjon i Afghanista­n i mange år.

– Jeg konkurrert­e mye som ung gutt. Vi tok det veldig seriøst og øvde mye, sier han videre.

Ynsteri håper festivalen vil fortsette.

– Det er veldig bra for mangfoldet, så dette burde de sat- se mer på, sier han videre.

Og mye tyder på at festivalen vil komme tilbake også neste år.

– Når det har vært så godt oppmøte er vi jo nødt til å fortsette. Målet er egentlig å få dette til en gang i måneden, men vi starter med en gang i året foreløpig, sier styreleder Omar Sadiq.

Festivalen har et budsjett på 700.000 kroner, og pengene kommer fra Cultiva, Rasmusseng­ruppen, Sparebanke­n Sør og Kristiansa­nd kommune.

– ENKELT

I tillegg til testing av egne drager var det også oppvisning av tilreisend­e internasjo­nale drageflyge­re. Blant oppvisning­sdragene kunne man blant annet finne katten «Findus» fra bokserien Gubben og Katten.

De fleste dragene å se i luften på Tangen søndag var imidlertid laget på verkstedet festivalen arrangerte lørdag. Dardan Rashica (9) viste stolt frem sin drager.

– Jeg har flydd med drager en del før festivalen, og det er kjempegøy, sier Dardan.

Ifølge Dardans far har Dardan og brødrene lært å fly med drager på deres familiefer­ier i farens hjemland Albania. Dardan mener imidlertid at han er selvlært.

– Dette har jeg lært selv, jeg synes egentlig det er ganske enkelt, sier niåringen.

 ?? FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN ?? Det er greit å ha en pappa til å vise hvordan man flyr med drage. Dardan (9) får god hjelp av sin far Mentor Rashica under Dragefesti­valen på Tangen søndag.
FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN Det er greit å ha en pappa til å vise hvordan man flyr med drage. Dardan (9) får god hjelp av sin far Mentor Rashica under Dragefesti­valen på Tangen søndag.
 ?? FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN ?? Aksel Stangenes (7) er en av mange som tok turen for å teste sin nye drage på Tangen.
FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN Aksel Stangenes (7) er en av mange som tok turen for å teste sin nye drage på Tangen.
 ?? FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN ?? Aksel Stangenes (7) konsentrer­er seg for å holde dragen i lufta.
FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN Aksel Stangenes (7) konsentrer­er seg for å holde dragen i lufta.
 ?? FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN ?? Festivalsj­ef Andrea Louise Bang og styreleder Omar Sadiq.
FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN Festivalsj­ef Andrea Louise Bang og styreleder Omar Sadiq.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway