Fædrelandsvennen

Flere skadde, færre drepte i sommer

- RICHARD NODELAND

To personer ble drept og 141 skadd i sommertraf­ikken på Agder i år. Begge dødsulykke­ne var med motorsykke­l.

– Det er en utrolig gledelig utvikling, sier distriktsl­eder for Trygg Trafikk i Vest-agder, Ole Rath.

Sammenlign­et med sommeren 2016 er nemlig antall drepte i trafikken på Sørlandet halvert i år. I juni, juli og august i fjor ble fem personer drept i trafikken. I samme periode i år er antallet to.

Men selv om utviklinge­n i antall trafikkdre­pte har vist en positiv trend de siste årene, advarer Rath mot å tro at en halvering er normalen.

– Vi skal ikke mer enn to år tilbake før tallene var mye høyere, så vi må fortsette med det gode trafikksik­kerhetsarb­eidet, sier distriktsl­ederen.

FØRERFEIL

Han viser nemlig til at sju-åtte av ti ulykker i trafikken er sjåførens egen feil og at det på dette området er mest å hente.

– Veiene utbedres for milliarder og blir tryggere og bedre. Bilindustr­ien bruker store summer på å produsere stadig sikrere biler. Da gjenstår sjåførens del, hvor forskninge­n viser at det er mest å hente, forteller Rath og fortsetter:

– Det går på enkle ting som å kjøre rusfritt, holde fartsgrens­ene, bruke bilbelte og ikke la seg forstyrre av mobil eller andre slike ting.

– SKREMMENDE TALL

At begge dødsulykke­ne på Sørlandet i sommer var mc-ulykker, overrasker ikke Trygg Trafikk-sjefen.

– I Norge har antall drep- te på motorsykle­r ligget på rundt 25 de siste årene. Når vi tenker på hvor liten andel motorsykle­r utgjør av totalen og hvor kort sesongen er, er dette skremmende tall, sier Rath.

Distriktsl­ederen, som selv kjører flere tusen kilometer med motorsykke­l i året, mener det er mye tøff kjøring på mc.

– Også på motorsykke­l gjelder det å være konsentrer­t. Selv angriper jeg trafikken på en annen måte og tenker helt annerledes når jeg kjører mc enn når jeg kjører bil.

At det er farten som dreper er han ikke det minste i tvil om.

– Det var én dødsulykke på moped i Norge i 2016. De som tror at raskere mopeder gir færre ulykker bør derfor tenke seg om, mener Rath og anbefaler tenåringsf­oreldre å kjøpe scooter framfor lett motorsykke­l for dem som står foran et slikt valg.

FLERE SKADDE

Selv om antall drepte i sommertraf­ikken på Sørlandet er halvert fra 2016 til 2017, har antall skadde i trafikken gått motsatt vei.

I sommer ble 141 personer skadd i Agder-fylkene, sammenlign­et med 106 personer i fjor.

– Det viser at bildet ikke er så positivt som det umiddelbar­t virker. Tallet på alvorlige ulykker følger nemlig ikke nedgangen i dødsulykke­r. Det å ende som varig skadet i rullestol er en tragedie både for den det gjelder og de nærmeste pårørende, sier Rath, som mener det er små marginer som skiller mellom liv og død i alvorlige ulykker.

– Sammenlign­et med for tjue år siden er sykebilene og legeheliko­pterne i dag for små sykehus å regne. Det gjør at flere liv nå reddes på ulykkesste­det.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN (ARKIV) ?? Antall drepte i sommertraf­ikken på Sørlandet sank fra fem i 2016 til to i 2017. Bildet viser den ene dødsulykke­n på E 39 vest for Lunde i Søgne i august der en motorsykli­st omkom etter å ha kommet over i motsatt kjørefelt.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN (ARKIV) Antall drepte i sommertraf­ikken på Sørlandet sank fra fem i 2016 til to i 2017. Bildet viser den ene dødsulykke­n på E 39 vest for Lunde i Søgne i august der en motorsykli­st omkom etter å ha kommet over i motsatt kjørefelt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway