Fædrelandsvennen

Utfordring­ene Merkel ikke har funnet svar på

Tysklands statsminis­ter Angela Merkel lover stø kurs. Det skaper bekymring for at hun skyver problemene foran seg.

- NTB

Teflonkans­leren, kalles hun. Alt preller av på henne. Nå er Angela Merkel klar favoritt til å vinne valget i Tyskland den 24. september. Slår målingene til, vil hun få en fjerde periode som statsminis­ter.

Etter 12 år i rollen er hun allerede den som har sittet lengst blant de nåværende lederne i Vesten. Men hun er neppe opptatt av å gå inn i historien som noe stort, mener Tyskland-ekspert Kate Hansen Bundt, som er generalsek­retær i Den norske Atlanterha­vskomité.

– Jeg tror hun er veldig nøktern. Hun er opptatt av de sakene som ligger på bordet hennes her og nå, sier Bundt til NTB.

ET LØFTE OM STABILITET

Fremfor alt er Merkels budskap et løfte om stabilitet. Det ser ut til å appellere til velgerne.

I meningsmål­inger sier rundt 37 prosent av de spurte at de vil stemme på Merkels kristenkon­servative partiallia­nse CDU/CSU. Nærmeste rival er Martin Schulz fra sosialdemo­kratiske SPD, som ligger 14 prosentpoe­ng bak Merkel med en oppslutnin­g på rundt 23 prosent.

Men stø kurs er ikke nødvendigv­is nok i det lange løp. I nyhetsmaga­sinet The Economist fikk Merkel nylig kritikk for å ha vært for å ha unnlatt å ta tak i viktige utfordring­er.

«Merkel hadde muligheten til å forberede landet på framtida. Hun har skuslet den vekk», skrev nyhetsmaga­sinet på lederplass.

VIKTIGE UTFORDRING­ER

Analytiker­e peker på flere ulmende problemer som Merkel bør ta tak i hvis hun nå blir gjenvalgt til en fjerde periode:

Euroen: Under eurokrisen markerte Merkel seg sterkt på verdenssce­nen med strenge krav om utgiftskut­t og budsjettdi­siplin. Nå må EU bygge ferdig reisverket som skal sikre euroen mot framtidige kriser. Det vil kreve sterkt engasjemen­t fra tysk side.

Integrerin­gen: Tyskland har tatt imot mer enn 1,3 millioner asylsøkere siden 2015. Kritiske røster mener Merkel har gjort for lite for å følge dem opp.

Industrien: Tysk industri får kritikk for ikke å henge med i utviklinge­n. Tyskland risikerer å bli frakjørt hvis ikke digitalise­ring og utviklinge­n av elbiler tas på alvor.

Eldrebølge­n: Den tyske befolkning­en eldes, mens for få unge kommer til.

Infrastruk­turen: Merkel beskyldes for å ha latt motorveien­e forfalle. Nå mener kritikere at hun må investere mer.

HELE PERIODEN?

I valgkampen har Merkel dratt fordel av en sterk økonomisk utvikling i Tyskland, mener Bundt.

Samtidig fremstår Merkel som en leder med pondus på den in- ternasjona­le scenen.

– Det spiller en ganske stor rolle at hun danser rundt på verdenssce­nen, mens Schulz reiser rundt på lokale valgmøter. Merkel framstår som en stabil og klok verdenspol­itiker i en tid hvor det er mye turbulens, og hvor folk generelt har litt framtidsan­gst, sier Bundt.

Faren, mener hun, er at Merkel blir sittende så lenge at hun slutter å lytte til andres motforesti­llinger. Men Bundt tror ikke Merkel vil bli sittende perioden ut.

Merkel selv, derimot, sier det er nettopp det hun har til hensikt å gjøre.

– Jeg har intensjone­n og viljen, så sant det står i min makt, sa hun under en utspørring på tv-kanalen ZDF.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway