Fædrelandsvennen

Opposisjon­en i Minsk mener de har klart å minske risikoen for «negative scenarioer» i militærøve­lsen Sapad 2017.

-

har dessuten tvunget Lukasjenko til å invitere Nato-observatør­er til øvelsen, i tillegg til et større medieoppbu­d.

– Vi har gitt Lukasjenko mulighet for å manøvrere litt når det gjelder Putin. Det er klart at dere ikke får se alt, kun det mest nødvendige. Men oppmerksom­heten har minsket sannsynlig­heten for negative scenarioer, for provokasjo­ner og for at tropper og utstyr blir stående her etter øvelsen, sier Statkjevit­sj, som har en fortid som oberstløyt­nant i den sovjetiske og senere den hviterussi­ske hæren.

INGEN SKUMLE HENSIKTER

MMikalaj Statkjevit­sj er 61 år gammel og har i en årrekke vært en av Hviterussl­ands ledende opposisjon­spolitiker­e. Med et nasjonalis­tisk og vestligori­entert utgangspun­kt har han kritisert Lukasjenko for å selge Hviterussl­ands suverenite­t til Moskva gjennom sine 23 år ved makten.

To ganger har Statkjevit­sj blitt nødt til å sone lengre fengselsst­raffer som følge av sine protester mot regimet. Senest fra 2010 til 2015, etter det skandaleom­bruste presidentv­alget i desember 2010, hvor Statkjevit­sj var en av Lukasjenko­s motkandida­ter, men ifølge de offisielle tallene kun fikk rundt en prosent av stemmene, mot 80 prosent til Lukasjenko.

Moskva og Minsk forsikrer at øvelsen kun er en helt vanlig militærøve­lse uten noen skumle hensikter, og at øvelsen ikke er særlig stor, med 12.700 deltakende soldater. Det kan sammenlign­es med den pågående svenske militærøve­lsen Aurora 17, som teller 21.500 soldater og hvor noen tusen av disse er soldater fra Nato-land som USA, Frankrike og Danmark. Nato vurderer imidlertid at Sapad 2017 er en langt større øvelse enn hva de russiske og hviterussi­ske myndighete­ne gir uttrykk for. Polens forsvarsde­partement anslår at så mange som 100.000 russiske soldater har blitt mobilisert for denne og andre parallelle øvelser.

– Panikken rundt øvelsen er en Pr-aksjon fra nasjonalis­ter og provestlig­e politikere som ønsker å skremme befolkning­en. Det foregår militære øvelser over hele verden. Jeg ser absolutt ingen fare – det er et helt alminnelig militært samarbeid innenfor en statsunion, sier Artiom Agafonov, en prorussisk politiker i Minsk, med henvisning til en allianse kalt «Unionsstat­en Russland og Hviterussl­and», som de to landene inngikk i 1996.

BALANSEGAN­G

Aleksandr Lukasjenko har i mange år forsøkt å balansere mellom Russland og Vesten. Han har særlig distansert seg fra Mos-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway