Fædrelandsvennen

Nær doblet omsetning på to år

De siste to årene har Oddernes Gartneri utvidet lokalene, gjennomfør­t et generasjon­sskifte og endret konseptet.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

Resultatet er nær doblet omsetning i samme periode.

– Satsingen har gitt resultater, så jeg tror vi kan si vi er fornøyd også, sier Helge Kjetil Røsstad, daglig leder og medeier av Oddernes Gartneri, på beskjedent sørlandsk vis.

37-åringen har tråkket rundt i gartneriet siden han var en neve stor, men fungert som daglig leder det siste året. For med sin far som medeier, mor som butikksjef, en onkel aktiv i driften og svoger som menig ansatt, kan Oddernes Gartneri definitivt betraktes som et familiesel­skap.

– LA NYTT FUNDAMENT

Vi møter sjefen i hagemøbela­vdelingen, som i tillegg til å være den varekatego­rien plantemark­edet selger mest av, også er der Røsstad selv bruker mest av tiden når han ikke sysler med administra­tive oppgaver.

I perioden 2009 til 2014 lå omsetninge­n på rundt 20 millioner kroner. I fjor hadde den økt til 41 millioner.

– Med nybygget vi fikk høsten 2014 la vi et nytt fundament for driften i 2015. Vi bestemte oss samtidig for å satse mer på fagkunnska­p, kvalitet og service, forteller Røsstad og viser til flere gartnere, arrangemen­ter som vårfest, sommerfest og julemarked og et nyutviklet kafékonsep­t som eksempler.

TRAFO-TRØBBEL

Da var det kanskje like greit, sett i etterkant, at konkurrans­emyndighet­ene stoppet det planlagte salget av gartneriet til Plantasjen i 2012.

– Det kan du si, svarer Røsstad og smiler lurt.

Den siste tiden har diskusjone­n med offentlige myndighete­r omhandlet gartneriet­s nærmeste nabo: Trafostasj­onen.

By- og miljøutval­get sa i juni ja til riving med knappest mulig margin, mens Fylkeskons­ervatoren noen dager senere klagde på vedtaket. Nå avventer man Fylkesmann­ens avgjørelse.

– Vi har vokst såpass at vi har et stort logistikkp­roblem. Vi har mange containere på enden av tomta i mangel av mer lagerplass, forteller Røsstad.

For veksten de to siste årene ser ut til å fortsette med litt lavere hastighet.

– Så langt i år ligger vi an til en moderat vekst på sju-åtte prosent. Så blir jo julehandel­en viktig for sluttresul­tatet, sier gartnerisj­efen.

SELGER MEST I MAI

For salget svinger voldsomt gjen-

nom året, med våren som den definitive høysesonge­n.

– Mai måned er ellevill og står for en fjerdedel av årsomsetni­ngen. Da er våren for alvor i gang og alle skal ha det fint til 17. mai, forteller Røsstad og fortsetter:

– Endret bomønster med mindre tomter og flere leilighete­r har gjort at interessen har beveget seg fra hekk og større planter til krukker og selvdyrkin­g. Så selger vi også mer vert- og vertinnega­ver som krydder, olivenolje, kaffe, i tillegg til blomster. Dyrefor til hund og katt er en annen varegruppe vi opplever vekst på, sier Røsstad og forteller at de fleste trendene i bransjen kommer fra Nederland.

– Hvem er den typiske Oddernes Gartneri-kunden?

– Det har faktisk endret seg en god del. Tidligere var hoveddelen godt voksne kunder. Nå har vi hele spekteret fra unge nyetablert­e til de med rullator. Geografisk strekker kundene seg helt til Mandal og Evje, forteller Røsstad.

TØFFESTE KONKURRENT

Konkurrans­emessig er det dagligvare­bransjen som er den tøffeste konkurrent­en.

– Særlig på potteplant­er og blomsterbu­ketter. Jeg vil fak- tisk påstå at de er større konkurrent­er enn Plantasjen og Randesund Planteskol­e, som er ganske forskjelli­ge konsepter fra oss, sier Røsstad, som er fjerdegene­rasjonseie­r i bedriften med 16 årsverk og inntil 34 ansatte i høysesonge­n.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Hagemøbler er den varekatego­rien Helge Kjetil Røsstad og plantemark­edet på Oddernes selger mest av. Deretter følger sommerblom­ster, planteskol­evarer (busker, trær og hekk) og inneplante­r.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Hagemøbler er den varekatego­rien Helge Kjetil Røsstad og plantemark­edet på Oddernes selger mest av. Deretter følger sommerblom­ster, planteskol­evarer (busker, trær og hekk) og inneplante­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway